Ingezonden persbericht


Persbericht

's-Hertogenbosch, 20 mei 2008

Gevraagd: fotoalbums uit de jaren '40

Zaterdag 31 mei 2008, 12:00-15:30 uur

Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch

Nederlanders kennen de jaren '40 als een turbulent decennium vol grote tegenstellingen. Oorlog en vrede. Vernietiging en wederopbouw. Maar hoe zag het dagelijks leven er toen uit? Welke stemming heerste er thuis en wat gebeurde er op straat? Waren de militaire en politieke gebeurtenissen wel zo bepalend voor het gewone leven als we nu soms denken? Het Noordbrabants Museum presenteert dit najaar rond deze vragen de tentoonstelling Gewoon de jaren '40. In het kader daarvan zoeken wij naar fotoalbums uit die tijd.

Maakte u foto's in de jaren '40? Had u een fotograferend familielid? Bezit u oude fotoalbums? En, bent u bereid om dit (originele) beeldmateriaal uit te lenen of een reproductie hiervan te laten maken voor een tentoonstelling die de vele kanten van de jaren '40 laat zien? Op zaterdag 31 mei bent u tussen 12:00 en 15:30 uur van harte welkom in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch.

Op deze dag staat een team van deskundigen van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), de Brabant-Collectie (Universiteit van Tilburg), het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en het Noordbrabants Museum klaar om uw foto's te bekijken. Het gaat ons om alledaagse foto's van tijdens en na de oorlog. Foto's van taferelen in besloten kring met het gezin rond de keukentafel, het vieren van verjaardagen, bruiloften en andere partijen, maar ook foto's van straattaferelen en uitstapjes naar het bos of het strand. Vanzelfsprekend is uw verhaal bij de foto's voor ons bijzonder waardevol. Uit de oogst van deze dag wordt een selectie gemaakt die een plaats krijgt in de tentoonstelling.

Gewoon de jaren '40 is te zien van 20 september 2008 t/m 4 januari 2009.

Aan de redacties:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 of csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl of

Doreen Pijnenburg-Timmers, tel. 073-6877 808 of dpijnenburg@noordbrabantsmuseum.nl