Ingezonden persbericht


Persbericht

Meer dan 600 gastlessen Wapen Jezelf Met Woorden gegeven op 112 middelbare scholen in Nederland!

Project van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, Oxfam Novib en Gun Free South Africa wegens succes verder uitgebreid

Over de hele wereld wordt lukraak in wapens gehandeld. Daardoor leven miljoenen mannen, vrouwen en kinderen elke dag in armoede en in angst voor gewapend geweld. Elke minuut wordt één van hen met wapens gedood. Ieder jaar worden er genoeg kogels gemaakt om iedereen op aarde twee keer te doden. 500.000 gezinnen verliezen jaarlijks een vader, moeder, zoon of dochter door wapengeweld.

Ook in Nederland is geweld geen uitzondering, zelfs op scholen. Een leraar die doodgeschoten wordt, bedreiging en intimidatie, jongeren die elkaar pesten, schoppen en slaan. Het zijn feiten die niet thuishoren op een school. Toch gebeurt het: 5% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs neemt wel eens een wapen mee. Op 40% van alle basisscholen wordt ernstig gepest, met fysiek geweld. 53% van de leraren heeft op het werk te maken met agressie en geweld.

Wapen Jezelf Met Woorden

Sinds oktober 2005 verzorgen gastdocenten vanuit de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld gastlessen in het voortgezet onderwijs om het onderwerp zinloos geweld (pesten, agressie, geweld en wapengebruik) bij leerlingen bespreekbaar te maken. Inmiddels zijn er meer dan 600 gastlessen gegeven en wordt de gastles uitgebreid naar een lessencyclus van 4 gastlessen. Het resultaat van deze cyclus is dat de leerlingen met elkaar afspraken maken om een sociaal veilige leeromgeving te realiseren. De ervaring leert dat afspraken het best tot stand komen als leerlingen gestimuleerd worden door hun eigen omgeving en niet door regels van bovenaf op te leggen.

De lessencyclus is als volgt opgebouwd:

* Les 1 Introductie op het onderwerp zinloos geweld (vormen en oorzaken), op basis van een documentaire en discussie in de klas.
* Les 2 Bewustwording: nadenken over oplossingen en alternatieven voor geweld met behulp van creatieve werkvormen.
* Les 3 Vergroten zelfinzicht van de leerlingen: hoe ga je zelf om met agressie, woede en conflicten.
* Les 4 Afspraken maken over omgangsvormen en geweldloze communicatie in de klas.

Geinteresseerd in gastlessen Wapen Jezelf Met Woorden ?

Als u geïnteresseerd bent in gastlessen op uw school kunt u natuurlijk contact opnemen via 071 367 22 00 (bereikbaar van maandag t/m donderdag, tussen 9:00 17:00 uur) of u kunt een mail sturen naar info@wapenjezelfmetwoorden.nl. Meer informatie over het project is te vinden op www.wapenjezelfmetwoorden.nl.

Ook als u interesse hebt om zelf gastlessen te geven als gastdocent kunt u contact opnemen.

Noot voor de Redactie (