'Twenteborg Ziekenhuis heeft zaken nog steeds niet op orde'

HILVERSUM - Het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo heeft sinds de brand in 2006, waarbij een patiënte om het leven kwam, de zaken nog steeds niet op orde. Dat zegt inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vanavond in het televisieprogramma EénVandaag. 'We zijn nog steeds kritisch op het ziekenhuis. Ze hebben heel veel gedaan, maar we zouden liever zien dat men consequenter met risico's omgaat, dat procedures beter worden uitgeschreven en dat men beter is voorbereid op dit soort calamiteiten. Als daar binnen twee maanden geen verandering in komt, wordt het ziekenhuis onder verscherpt toezicht geplaatst.' aldus de inspecteur-generaal.

Vandaag verscheen het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de fatale brand van 28 september 2006 in operatiekamer 8 van het ziekenhuis. Bij die brand, die ontstond in een anesthesiezuil, is een 69 jarige patiënte die op dat moment in de kamer werd geopereerd omgekomen. De vrouw was bij kennis, maar kon de operatiezaal niet verlaten omdat ze lag vastgebonden op de operatietafel. Het personeel slaagde er niet in haar tijdig te bevrijden.

Achterstallig onderhoud aan de anesthesiezuil van de operatiekamer is volgens het rapport oorzaak van de brand. Bovendien blijkt dat er onverantwoord uitgevoerde reparaties aan de zuilen zijn uitgevoerd door onkundig ziekenhuispersoneel. Ook staat in het rapport dat het ziekenhuis slecht was voorbereid op calamiteiten. Zo bestond er geen evacuatieplan in geval van een brand op de OK-afdeling. Volgens Van der Wal hadden er gemakkelijk veel meer doden bij de brand kunnen vallen, als twee oplettende medewerkers niet zo alert waren geweest de deur van de operatiekamer dicht te doen en de zuurstof toevoer dicht te draaien. 'Het ziekenhuis in Almelo had de brand kunnen voorkomen en is verwijtbaar. Daarom zou ik willen zeggen; ziekenhuizen in Nederland, let op uw zaken', aldus Van der Wal in EénVandaag.

De Inspectie doet geen aangifte omdat het om een collectief falen van de ziekenhuisstaf gaat. Het ziekenhuis heeft de nabestaanden van de overleden patiënte inmiddels een schadevergoeding betaald.

In de uitzending van EénVandaag zal inspecteur-generaal Gerrit van der Wal uitgebreid ingaan op het vandaag verschenen rapport. Uitzending; dinsdag 20 mei, Nederland 1, 18.17 uur
---

Noot voor de redactie,