Regering.nl





Rapport: 10% minder regels voor burgers

Nieuwsbericht | 20-05-2008

Uit een voortgangsrapport blijkt dat de regeldruk in 2007 is gedaald. Staatssecretaris Bijleveld (BZK) wil in 2008 onder meer de samenwerking verbeteren tussen overheidsorganisaties.

Staatssecretaris Bijleveld (BZK) heeft de voortgangsrapportage over de vermindering van de regeldruk naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hieruit blijkt dat 10% van de regels voor burgers is afgeschaft. Zo hoeven auto's nog maar eens per twee jaar APK te worden gekeurd en is het makkelijker geworden om AOW aan te vragen.

Verder is 65% van alle overheidsdiensten nu digitaal toegankelijk.

Lastvandeoverheid.nl

60% van de meldingen die burgers op http://www.lastvandeoverheid.nl/ deden, is opgelost. Resultaten zijn bijvoorbeeld dat mensen losse fietslampjes op hun kleding mogen dragen en dat 58 overheidsformulieren begrijpelijk zijn gemaakt.

Gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bracht het aantal modelverordeningen terug van 147 naar 117. In totaal is 46% van de vergunningstelsels afgeschaft of vereenvoudigd.

Voor burgers levert dat circa 23% minder administratieve lasten op, voor bedrijven is dat 26%.

2008

Bijleveld wil samen met de grote uitvoeringsinstanties en de VNG de samenwerking tussen overheidsorganisaties verbeteren. Uit onderzoek onder burgers blijkt dat de dienstverlening hierdoor beter kan worden.

Daarnaast wil zij in 2008 formulieren begrijpelijk maken, wachttijden verkorten en mediationvaardigheden inzetten. Deze punten staan in de top 10 van administratieve knelpunten voor burgers.