Evangelische Omroep

Twee EO-Netwerk documentaires genomineerd voor 'De Tegel 2007'

Netwerk, iedere werkdag om 20.25 uur op Nederland 2

Onder de genomineerden voor 'De Tegel 2007' zijn twee documentaires van EO-journalist Geertjan Lassche en research-assistent Eliza Bergman. Het gaat om de Netwerk-uitzending 'Adoptieschandaal India' over misstanden in de adoptiewereld, en de Netwerk-documentaire 'Van leven ga je dood' over medisch-ethische conflicten op de Intensive Care. De Tegel is de belangrijkste journalistieke jaarprijs in Nederland.

De eindjury van 'De Tegel 2007' boog zich onder aanvoering van voorzitter Hans van Beers over de journalistieke producties en talenten die door de vier vakjury's zijn geselecteerd uit 288 inzendingen. Voor de finale zijn in totaal twintig producties en twee talenten genomineerd. Zij dingen binnen hun categorie mee naar de hoogste waardering voor de beste journalistiek in 2007.

Hoge kwaliteit
Vergeleken met de eerste editie van 'De Tegel' is niet alleen het aantal inzendingen sterk toegenomen maar is volgens de juryleden de kwaliteit in sommige categorieën beduidend beter.
Alle genomineerde inzendingen zijn te bekijken dan wel te beluisteren op www.detegel.info onder 'bekijk hier nominaties De Tegel 2007'. De winnaars van 'De Tegel 2007' worden bekend gemaakt op dinsdagavond 20 mei a.s. tijdens het Feest voor de Journalistiek in Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam.

Personalia
Geertjan Lassche (31) werd in 1998 tweede bij de RVU-radioprijs met een documentaire over de teloorgang van een boerendorp. Vanaf 2000 is hij werkzaam voor de Evangelische Omroep als onderzoeksjournalist en documentairemaker. In 2004 had hij het laatste journalistieke tv-interview met wijlen Prins Bernhard. September 2004 onthulde hij de vergeten rol van de Poolse parachutisten in de Slag om Arnhem in de documentaire 'God Bless Montgomery'. Als direct gevolg hiervan werden op 31 mei 2006 in een speciale ceremonie op het Haagse Binnenhof de Poolse veteranen alsnog geridderd door Koningin Beaxtrix met de hoogste Nederlandse eretekens. Geertjan Lassche werd voor deze documentaire meermalen onderscheiden met onder andere de hoogste Poolse staatsonderscheiding. In 2004 onthulde Lassche, ondanks het erewoord van Verdonk, dat toch vertrouwelijke asielinformatie in Congo terecht komt. Het leidde tot de Congo-affaire die bijna de val van minister Verdonk betekende. Voor deze reportages won Geertjan Lassche de Gouden Tape, een prijs voor nieuw journalistiek talent.
Sinds mei 2006 assisteert redactrice Eliza Bergman (26), na een eerdere succesvolle stage bij Netwerk te hebben gedaan, Geertjan Lassche met research en productie.

Noot voor redactie,