Ingezonden persbericht


Persbericht: Afrika en de Olympische Spelen

Afrika en de Olympische Spelen

Sportverslaggeefster Mari Carmen Oudendijk gaat dinsdag 20 mei in gesprek met een Afrikaanse collega, Thomas Kwenaite, over Afrika en de Olympische Spelen. Kwenaite (51) -de Mart Smeets van de Zuid-Afrikaanse sporttelevisie- geeft als verslaggever dagelijks zijn ongezouten mening bij sportevenementen in heel Afrika. Tijdens het gesprek gaat Kwenaite in op de kracht van sport in Afrika, Afrikaanse grootheden uit de geschiedenis van de Olympische Spelen en potentiële Afrikaanse medaillewinnaars in Beijing. Het gesprek vindt plaats in Felix Meritis in Amsterdam.

 

Afrika's grootste hedendaagse helden zijn sporters. Overal, van Kaapstad tot Caïro, scanderen mensen de namen van voetballers zoals die van Salomon Kalou. De ongelofelijke prestaties van hardloper Abebe Bikila, die in 1960 op blote voeten in wereldrecordtijd de Olympische marathon in Rome won, staan iedere Ethiopiër in het geheugen gegrift. Maar sport in Afrika is ook een bron van onnoemelijk veel passie. Dat wordt ten overvloede duidelijk tijdens evenementen als de Olympische Spelen. Complete landen komen bij elkaar als een nationaal team speelt, het maatschappelijke leven komt vrijwel tot stilstand als een lokale loper de eindstreep nadert, gemeenschappen verdringen zich rondom een televisietoestel om de inhuldiging te zien en openluchtbioscopen overal in het land zenden wedstrijden live uit.

Afrika wordt vaak gezien als een continent waar honger, armoede, oorlog en hiv/aids overheersen. Het multimediaproject 'De kracht van Afrika' doorbreekt dit beeld. In de maand mei zijn tv-reportages en een serie gesprekken met toonaangevende Afrikanen te zien, die de andere kant van Afrika belichten: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst. Het derde thema dat op 20 mei aanstaande centraal staat is 'topsport in Afrika'.

Na afloop van het gesprek in Felix Meritis zendt de IKON een documentaire uit over dit onderwerp.

 

Gesprekken met een Afrikaanse doener

Derde gesprek: Mari Carmen Oudendijk in gesprek met sportverslaggever Thomas Kwenaite  

20 mei 2008,
Felix Meritis, Amsterdam,
19.30 - 21.00 uur
Tv-serie 'Paul Rosenmöller en- De Kracht van Afrika'

Derde aflevering: Topsport in Afrika  

20 mei 2008,
Nederland 2,
21.25 - 22.00 uur

Kijk op www.dekrachtvanafrika.nl voor meer informatie over het gehele multimediaproject De Kracht van Afrika.

 

Organisatie

Initiatiefnemers van 'De Kracht van Afrika' zijn: NCDO, IKON, het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), Wereld in Woorden en het African Diaspora Policy Centre.