Vroegtijdig het leven uitstappen bij My Favorite Funeral


Amy: "Ik wil mijn lichaam laten ingieten in doorzichtig kunststof"

ROTTERDAM, 20080520 -- Gelijktijdig begraven worden met je partner? Een maatschappelijk voorbeeld stellen met inzet van eigen leven? Je lichaam laten conserveren als lustobject? In de nieuwe realityshow My Favorite Funeral komen mensen aan bod die vroegtijdig het leven uit willen stappen op geheel eigen wijze. In de eerste aflevering praten we met Amy, een fotomodel dat op jonge leeftijd euthanasie wil plegen om haar lichaam te laten conserveren in een blok doorzichtig kunststof.

My Favorite Funeral is een taboedoorbrekende realityshow waarin kandidaten met een bijzondere doodswens worden uitgelicht.
In het programma wordt gekeken naar de technische realiseerbaarheid van de wensen van kandidaten en de mogelijheid om deze op video vast te leggen wanneer zij daadwerkelijk overlijden.

De afleveringen zijn ontleend aan de website My Favorite Funeral waarop mensen hun favoriete begrafeniswens kenbaar kunnen maken. Een online magazine informeert en amuseert over de dood en nodigt uit tot reflectie en discussie. Doel van het programma is meer openheid te creëren over onderwerpen als de dood, uitvaartrituelen, euthanasie en het plegen van zelfmoord.

De initiatiefnemers van het project, Stichting Artememes en Leenman & strandhagen, zijn zelf verbaasd over het grote aantal opmerkelijke inzendingen. "Wij hadden het idee om de dood meer bespreekbaar te maken", zegt Maaike Ruis, woordvoerder van het project, "maar we hadden niet verwacht dat er zoveel mensen, zo serieus bezig zijn met de dood."

De kandidaten van de eerste vier afleveringen zijn allen uniek in de wijze waarop zij het leven willen verlaten. Zo volgen we in de tweede aflevering Theo en Rusli: een homostel dat samen wil leven en samen wil sterven. Theo: "Als een van ons overlijdt, dan gaat de ander ook". In een andere aflevering zien we Anton, een jonge man die zichzelf wil laten stenigen om een maatschappelijke daad te stellen tegen zinloos geweld.

Maaike Ruis: "De mensen die met ons contact hebben opgenomen om hun verhaal te doen op televisie, lopen vaak al jaren met bepaalde ideëen rond. De dood is geen populair onderwerp en op zaken als euthanasie en zelfmoord rust helaas nog steeds een taboe. Wij zijn misschien de eerste die deze zaken serieus nemen door mensen de ruimte te geven hier openlijk over te spreken."

My Favorite Funeral richt zich in eerste instantie op de omgeving Zuid-Holland. Bij succes wordt het project uitgebreid tot een landelijk project.

De afleveringen van My Favorite Funeral zijn te zien op zaterdagavond 10, 17, 24 en 31 mei bij Antenne TV op TV Rijnmond. Daarnaast staan de afleveringen online op www.myfavoritefuneral.nl en op www.antennetv.nl

Heb je zelf een spectaculaire doodswens? Stuur dan je wens in naar redactie@myfavoritefuneral.nl en laat hem publiceren op de site. Misschien word jij een van onze kandidaten in de 2e editie van My favorite Funeral!