Ecologisch drama aan Mongools - Russische grens


Honderderen Mongoolse gazellen sterven in prikkeldraad

MONGOLIE/RUSLAND, 20080520 -- Honderden Mongoolse gazellen vinden momenteel de dood in de 2-meter hoge prikkeldraadversperringen aan de grens van Rusland en Oost - Mongolië. Minstens 70.000 Mongoolse gazellen hebben zich geconcentreerd bij de grens tussen Mongolië en Rusland op zoek naar voedsel en water. Door aanhoudende droogte in Oost-Mongolië zijn de dieren in grote aantallen naar het Noorden getrokken, in de hoop in Rusland/ Dauria voedsel en water te vinden. De dieren zijn reeds sterk verzwakt. Mbv het Russische leger en grenswachten worden door Russische rangers openingen in de grensafrastering gemaakt, waar de dieren veilig kunnen passeren en worden kunstmatige drinkwatervoorzieningen aangebracht.

De Large Herbivore Foundation, een in Nederland gevestigde stichting die zich inzet voor de bescherming van grote grazers/hoefdieren en hun leefgebieden, in Eurazië, heeft als eerste internationale organisatie direct financiële noodhulp verleend aan de rangers van het Russische Natuurgebied /Biosphere reserve/ Daurskii Zapovednik om de acute problemen het hoofd te bieden
en om zo veel mogelijk dieren te redden.

De Mongoolse gazelle is een migrerende soort, die in grote kuddes van tienduizenden dieren grote afstanden aflegt over de Aziatische steppe, oorspronkelijk in een groot gebied tussen Mongolië, Rusland en China. Deze massale migraties zijn uniek en een bijzonder fenomeen (vergelijkbaar met
migraties in Afrika). Door de toenemende grensbarrières en infrastructuur (o.a. afgeschermde spoorlijnen als de Trans Siberië express) worden de voor Mongoolse gazelle noodzakelijke migraties steeds moeilijker en zeldzamer. De extreme droogte in Oost- Mongolië, zo vroeg in het jaar, is mogelijk een gevolg van klimaatverandering, die grote consequenties heeft voor het steppe
ecosysteem en de Mongoolse fauna. Samen met andere partijen is LHF al enkele jaren bezig om duurzame bescherming van de Mongoolse gazelle te realiseren en structurele oplossingen te vinden, door bijvoorbeeld de seizoen -en klimaat migratie ongehinderd te kunnen laten plaats vinden, b.v. door gecontroleerde paseerbare corridors te maken in de grensversperringen.

De Mongoolse gazelle is de laatste jaren sterk achteruit gegaan; van 1,5 miljoen in het midden van de vorige eeuw, met een verspreiding over Mongolië, Rusland en NE China, tot circa 500.000 nu, beperkt tot O. Mongolië en aangrenzend Rusland. In Rusland was de soort volledig uitgestorven in de zeventiger jaren door o.a. overbejaging, stroperij en competitie met landbouwhuisdieren. Sinds 1993 zijn er weer Mongoolse gazellen in Rusland (Dauria) en heeft de populatie zich dankzij beschermende maatregelen kunnen handhaven en zelf uitbreiden tot meer dan 1.000 dieren.

Sinds 2000 verleent LHF steun aan de bescherming van de Mongoolse gazelle in Rusland o.a. door steun aan Natuurgebied Daurskii Zapovednik voor; b.v. materieel voor de rangers, anti-stroperij activiteiten, onderzoek en educatie. Ook hier was het de Large Herbivore Foundation die als eerste Westerse Natuurbeschermings NGO financiële steun verleende.

Door druk uit te oefenenen op de Mongoolse overheid, wist LHF in 2002 de ernstig bedreigende commerciële jacht op Mongoolse gazellen, waarbij duizenden gazellen in enkele dagen gedood werden, definitief te stoppen in Mongolië. Sindsdien trekken er ook weer meer gazellen richting Rusland. Om naast Rusland ook in Mongolië, beter zicht te krijgen op de huidige noodsituatie heeft LHF, samen met WWF Mongolië, een expeditie georganiseerd met Mongoolse experts, die momenteel de situatie in Oost-Mongolië aan het opnemen is en eind deze week verslag zal doen.

Betreft: Extreme droogte, mede door klimaatverandering, leidt tot voedsel en water gebrek bij grote grazers. Onnodige sterfte van honderden Mongoolse gazellen. Problemen voor migrerende grote grazers in Azië door vele barrières.





Ingezonden persbericht