Bureau Verkeershandhaving


Nieuwe combinaties op nummerbord

20 mei 2008

Na 57 jaar krijgen Nederlandse auto's een nieuwe kentekencombinatie. Afgelopen maandag is op het Instituut voor Autobranche en Management in Driebergen het eerste nieuwe nummerbord getoond door Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Het nieuwe nummerbord bestaat uit twee cijfers, drie letters en een cijfer.

Uit onderzoek van TNO in 2002 kwam naar voren dat de nieuwe combinatie van letters en cijfers het makkelijkst te onthouden en het best te lezen is. Nederland heeft sinds 1898, als eerste land ter wereld, een nationaal nummerbord.

Drie miljoen nieuwe auto's
Vanaf 1951 ligt de kentekenregistratie in handen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, die tegenwoordig RDW heet. Sindsdien bestond het nummerbord alleen uit tweetallen van letters en cijfers, maar de combinaties raakten op. Met de nieuwe combinatie kunnen ongeveer drie miljoen auto's een nieuw kenteken krijgen, meldt de RDW.

Geen klinkers
Op de nieuwe nummerplaten komen geen klinkers voor. Het gebruik van klinkers en de letter Y maakt volgens de RDW de kans op onaanvaardbare lettercombinaties te groot. De woorden GVD, NSB, TBS, SS en SD komen ook niet voor. De letters C en Q zijn uitgesloten omdat ze te veel op een nul lijken.