European Union



Brussel, 20 mei 2008

Staatssteun: Commissie werkt regels voor garanties bij, met eenvoudigere opties voor kmo's

De Europese Commissie heeft een nieuwe mededeling over staatssteun in de vorm van garanties goedgekeurd. Deze mededeling tekent duidelijke en transparante methodieken uit voor het berekenen van het staatssteunbestanddeel in een garantie. Ook worden de regels voor kmo's (het MKB) eenvoudiger, met onder meer vooraf vastgelegde "vrijhaven"-premies en één tarief voor premies bij geringe garantiebedragen. Deze nieuwe mededeling stond gepland in het Actieplan Staatssteun (zie IP/05/680 en MEMO/05/195) als onderdeel van de inspanningen van de Commissie om de staatssteunregels duidelijker en eenvoudiger te maken.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor Concurrentiebeleid: "Deze nieuwe mededeling is een belangrijke stap in de richting van een transparanter gebruik van garanties, waardoor het met name makkelijker wordt om kmo's financiële steun te verlenen."

Overheidsgaranties zijn een belangrijk instrument om de ontwikkeling van ondernemingen te steunen en om hen makkelijker toegang tot financiële middelen te geven. Dat is van bijzonder belang voor kmo's. Ook de lidstaten maken dankbaar gebruik van overheidsgaranties wegens het hefboomeffect ervan op hun overheidbegroting. Zij kunnen immers meer particuliere kredieten toekennen aan met name kmo's, zonder dat de overheid onmiddellijk moet bijdragen: de garantie hoeft alleen te worden betaald in het geval van wanbetaling. Deze herziening van de bestaande garantiemededeling van de Commissie is vooral bedoeld om de lidstaten en belanghebbenden meer houvast en grotere rechtszekerheid te bieden wanneer zij moeten uitmaken of een garantie een staatssteunbestanddeel bevat of niet.

Transparantere methodieken

De nieuwe mededeling bevestigt dat deze beoordeling op het beginsel van de "particuliere investeerder in een markteconomie" moet zijn gebaseerd. Dit beginsel betekent dat investeringen of andere financiering van overheden voor ondernemingen met de EU-staatssteunregels verenigbaar kunnen worden verklaard wanneer deze investeringen plaatsvinden op voorwaarden die voor een particuliere investeerder op de markt aanvaardbaar zouden zijn. Daarom wordt bij de methodieken in hoofdzaak een beroep gedaan op een correcte risicobeoordeling aan de hand van ratings. De rating hoeft niet door een van de internationale ratingbureaus te worden toegekend. Het kan ook om de interne rating gaan van de bank die de lening verschaft, omdat de bank doorgaans de kredietwaardigheid van ondernemingen moeten beoordelen voordat zij hun een lening kan geven.

Eenvoudigere opties voor kmo's

Garanties zijn van bijzonder belang voor kmo's, omdat het aandelenkapitaal er vaak gering is en het deze ondernemingen aan stabiele middelen ontbreekt. Daarom bevat de nieuwe mededeling specifieke regels voor kmo's, waardoor deze ondernemingen het steunbestanddeel van een garantie op een eenvoudige wijze kunnen beoordelen:

* Vooraf bepaalde "vrijhaven"-premies op basis van ratingklassen gelden als marktconform en houden dus geen steun in. Zij kunnen ook worden gebruikt als referentie om het steunequivalent te berekenen in het geval van lagere premies. Deze methode met "vrijhaven"-premies is een vereenvoudigingsinstrument. Lidstaten hoeven deze echter niet te gebruiken wanneer ze denken aan te kunnen tonen dat lagere premies marktconform zijn;
* Een premie van 3,8% per jaar is van toepassing, zelfs indien er geen rating is, bijvoorbeeld voor startende ondernemingen;
* Binnen regelingen kan één premie worden gehanteerd indien het gegarandeerde bedrag minder dan 2,5 miljoen EUR per onderneming bedraagt. Daardoor wordt het mogelijk om bij geringe garantiebedragen voor kmo's het risico te poolen.

Voor nadere informatie, zie MEMO/08/313.

De volledige tekst van de mededeling is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/reform.