Gemeente Nijmegen

persbericht

20 mei 2008 080520R

In gesprek over prioriteiten Nijmeegs gezondheidsbeleid

Overgewicht, alcoholpreventie, sociaal-economische verschillen en specifieke doelgroepen zouden tot 2011 extra aandacht moeten krijgen in het Nijmeegse gezondheidsbeleid. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor in haar startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2008-2011. De komende maanden wil het college hierover in gesprek met deskundigen, gezondheidsorganisaties in en buiten de stad en bewoners, om te komen tot een gezamenlijke, langdurige en eenduidige aanpak van gezondheidsproblemen in Nijmegen.

Eind dit jaar verschijnt een nieuwe nota Lokaal Gezondheidsbeleid voor de periode 2008-2011. De invloed van gemeenten op de gezondheid van burgers is vooral preventief en gericht op gedragsverandering naar een gezonde leefstijl. Een belangrijke succesvoorwaarde daarvoor is dat alle betrokken organisaties, instanties en mensen in de stad hierin samenwerken en hetzelfde doel nastreven.

Het college beschrijft in een eerste startnotitie een aantal voorlopige speerpunten voor het Nijmeegse gezondheidsbeleid, die zij de komende maanden bij deskundigen, partners in de stad en betrokken inwoners wil toetsen. Het gaat om:
* bestrijding van overgewicht door aandacht voor voeding en beweging;
* preventie van alcoholmisbruik bij jongeren;
* gezondheidsproblemen van lager opgeleiden en inwoners met lage inkomens;
* specifieke doelgroepen zoals allochtonen, ouderen, homoseksuelen en dak- en thuislozen.

In zogenaamde expertmeetings wil de gemeente met deskundigen (zoals Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem Nijmegen) kijken naar de ontwikkelingen op gezondheidsgebied, de rol van de gemeente en maatschappelijke organisaties en de meerwaarde van lokale acties in aanvulling op landelijke maatregelen.

Samen met partners en betrokkenen in de stad wil de gemeente in discussiebijeenkomsten bespreken welke doelen en prioriteiten kunnen worden gesteld voor bepaalde doelgroepen en wijken, en welke acties en oplossingen daarvoor nodig zijn. Belangrijke gesprekspartners zijn de GGD, scholen, ouders, huisartsen, bewonersgroepen, consultatiebureaus, hulpverleners, welzijnsorganisaties, ziekenhuizen en belangenverenigingen.

Ook bestaande gezondheidsprojecten in de stad worden tegen het licht gehouden om te zien of zij bijvoorbeeld per doelgroep of wijk beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Vooral maatregelen die de toename van overgewicht en alcoholgebruik tegengaan, vragen om aanscherping van het beleid, bijvoorbeeld door extra voorlichting, afspraken met scholen over kantine- en trakteerbeleid en betere handhaving van de alcoholregelgeving.


---



Gemeente Nijmegen