Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers biedt Tweede Kamer 40.000 handtekeningen aan in petitie voor gereguleerde oogzorg

EEN OP DRIE BRILDRAGENDE NEDERLANDERS TWIJFELT OVER KWALITEIT OOGMETING

Den Haag, 20 mei 2008 - Drie op de tien Nederlanders die een bril of lenzen dragen, hebben wel eens het gevoel dat deze verkeerd zijn aangemeten. Met als resultaat klachten zoals slecht zicht, vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn. Bovendien krijgt bijna twee derde van deze mensen tijdens een nieuwe oogmeting een andere uitslag. Ook geeft een overgrote meerderheid van de ondervraagden - ruim negentig procent - aan het belangrijk te vinden dat het beroep opticien beschermd wordt. Dat zijn opvallende conclusies uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Specsavers. Om het pleidooi voor regulering van het beroep opticien kracht bij te zetten, biedt Specsavers vandaag een petitie aan met 40.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

De voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Pauline Smeets nam de petitie in ontvangst. Specsavers maakt zich sinds twee jaar hard voor een wettelijke opleidingsnorm voor opticiens, die in alle Europese landen behalve Portugal en Nederland al bestaat. Want in tegenstelling tot de ons omringende landen is opticien in Nederland geen beschermd beroep. Sinds oktober 2007 zijn door Specsavers dan ook al 40.000 handtekeningen verzameld van mensen die hun steun hiervoor geven. Ook brancheorganisatie NUVO staat achter het pleidooi van Specsavers.

Specsavers pleit met de petitie voor opname van het beroep opticien in de Wet BIG, zodat oogmetingen niet langer door ongediplomeerde 'opticiens' kunnen worden verricht. Alleen professionals met minimaal een afgeronde MBO-optiekopleiding zouden dat nog mogen doen. "Een opticien heeft een preventieve rol in de keten van oogzorg. Tachtig procent van de mensen die last hebben van hun ogen brengen eerst een bezoek aan de opticien, alvorens doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een oogarts. Een opticien is ook in staat om in een vroegtijdig stadium te kunnen vaststellen of de gezondheid van het oog pluis of niet pluis is. Gestandaardiseerde opleidingseisen voor opticiens moet de kwaliteit van oogzorg verbeteren", zegt Reidar Bakker woordvoerder van Specsavers. "Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat zij gemeten worden door een expert. Als je op de bus stapt, verwacht je toch ook dat de chauffeur zijn rijbewijs heeft?"

Zorgwekkende resultaten
Een groot deel van de Nederlanders laat regelmatig hun ogen controleren. Van de bril en lenzendragers is dat 94 procent en van de niet-brildragers 44 procent. Meestal gebeurt dat omdat het zicht slechter is geworden (31 procent), als routinecontrole (24 procent) en op advies van de opticien voordat een nieuwe bril of lenzen worden gekocht (22 procent). Ruim drie op de tien ondervraagden die een bril of lenzen dragen geven aan hierna wel eens het gevoel te hebben dat een verkeerd advies uit de oogmeting is gekomen. Ruim de helft van hen (54 procent) laat daarna de ogen opnieuw testen, waarbij bij maar liefst twee op de drie een ander resultaat uit de oogmeting komt. "Het is zorgwekkend dat zo veel mensen het gevoel hebben dat zij een verkeerd oogadvies hebben gekregen" zegt Bakker. "Daarom willen wij dat er één wettelijke norm komt, waaraan álle opticiens moeten voldoen. Hopelijk krijgen mensen dan weer vertrouwen in hun opticien."

Geen beschermd beroep
Bril- en lenzendragers denken vaker dan gemiddeld ten onrechte dat hun opticien de enige erkende beroepsopleiding voor opticiens succesvol heeft afgerond. Van hen denkt één op de acht dat dat zo is, tegenover ruim driekwart van alle ondervraagden. Negentig procent van de Nederlanders vindt het verontrustend dat iedereen zich opticien kan noemen, zonder erkend diploma. Even zoveel mensen vinden dan ook dat een opticien, net als een arts, een beschermde titel zou moeten krijgen.

Grotere bewustwording in Nederland
"Het aantal mensen dat heel erg verontrust is over de manier waarop dit geregeld is, neemt toe. We zien een stijging van elf procent sinds de start van onze campagne in 2006", zegt Bakker. "We merken dan ook dat steeds meer Nederlanders zich er van bewustzijn dat het beroep opticien niet beschermd is. Twee jaar geleden wist slechts twaalf procent dat. Inmiddels blijkt dat nu zelfs een kwart van de mensen dit weet, blijkt uit het huidige TNS NIPO onderzoek."

Uitreiking van de petitie
Pauline Smeets nam op Het Plein voor de Tweede Kamer handtekeningen in ontvangst. Een havik reikte haar de symbolische petitie aan. Roofvogels beschikken bij uitstek over uitstekend zichtvermogen, iets dat door standaardisering ook voor alle Nederlandse consumenten mogelijk moet zijn. Reidar Bakker van Specsavers overhandigde aan de vertegenwoordigers van de Tweede Kamer een ton met de 40.000 handtekeningen, die door de internationale optiekketen in Nederland zijn ingezameld.

Nationale oogmeetdag

Om ook onder consumenten aandacht te vragen voor dit probleem, vindt aanstaande zaterdag - 24 mei - de tweede nationale oogmeetdag plaats. In alle Specsavers-winkels is informatiemateriaal aanwezig en op die dag wordt het winkelend publiek uitgenodigd om gratis een oogmeting te laten doen.

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 90 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 9 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (