GroenLinks

GroenLinks dient initiatiefwet in voor twee weken vaderverlof

20 mei 2008

Femke Halsema en Ineke van Gent dienen vandaag officieel hun initiatiefwet vaderverlof in, zodat de Tweede Kamer deze nog voor de zomer kan behandelen. De Kamerleden moeten met de billen bloot, aldus Ineke van Gent. Halsema en Van Gent hebben schriftelijk gereageerd op alle vragen en opmerkingen van de andere fracties en zijn ervan overtuigd dat zij de coalitiepartijen ervan kunnen overtuigen het wetsvoorstel te steunen. Als een kamermeerderheid instemt met het wetsvoorstel, dan krijgen alle vaders met ingang van 2009 recht op twee weken verlof na de geboorte van hun kind.

Veel steun voor twee weken vaderverlof
Van alle kanten komt er steun voor het GroenLinks-voorstel om het vaderverlof te verlengen van twee dagen naar twee weken. Uit opinie-onderzoek blijkt dat 85% van alle vaders daar blij mee zou zijn. FNV haalde met de actie superpapa tienduizenden handtekeningen op voor uitbreiding van het vaderverlof. Verschillende werkgevers, waaronder PriceWaterhouseCoopers en de gemeente Nijmegen, brengen het al in de praktijk. En vorige week nog schaarde minister Rouvoet zich in het kamp van de voorstanders: hij juicht een langer vaderverlof toe en vindt dat het tien dagen moet gaan duren. Het kabinet neemt echter geen concrete stappen om een langer verlof wettelijk te regelen.

Twee weken vaderverlof
Uit onderzoek is gebleken dat twee weken vaderverlof goed is voor versterking van de band tussen vader en kind. Bovendien hebben prille moeders in de eerste dagen na de bevalling veel behoefte aan emotionele en praktische ondersteuning. In veel landen bestaat al een wettelijk recht op betaald vaderverlof: in Engeland, Denemarken en Zweden duurt het verlof twee weken, in Finland achttien en in Portugal zelfs twintig dagen.

Tweede Kamer behandelt initiatiefwet
De indieners maken zich er hard voor dat de Tweede Kamer de wet nog voor de zomer behandelt. Nadat de Tweede Kamer heeft ingestemd, zullen Femke Halsema en Ineke van Gent het wetsvoorstel in de Eerste Kamer verdedigen. De wet kan dan in 2009 in werking treden.

Femke Halsema
Ineke van Gent

---
Gl-persberichten mailing list
Gl-persberichten@list.xs4all.nl
https://list.xs4all.nl/mailman/listinfo/gl-persberichten