Gemeente Cromstrijen


Jeugd ziet toekomst in de Hoeksche Waard (20-05-2008)

De jeugd woont en leeft met plezier in de Hoeksche Waard. Deze conclusie kan getrokken worden na het succesvolle jongerendebat dat op donderdag 15 mei werd gehouden in het gemeentehuis van Oud-Beijerland. Leerlingen van het Wellant College, de Willem van Oranjeschool en de Rijksscholengemeenschap debatteerden levendig over onderwerpen als wonen, werken en recreëren. De regionale jeugd beschikt over een goed gefundeerde mening en de verrassende ideeën vlogen dan ook heen en weer op deze door de Commissie Hoeksche Waard georganiseerde middag. Op de vraag of ze volgend jaar weer mee zouden doen aan een debat over de structuurvisie en hun toekomst antwoordden allen met een volmondig 'ja!'

De raadszaal van de gemeente Oud-Beijerland was op deze warme donderdagmiddag tot de laatste stoel gevuld. Leerlingen die aan het debat meededen, hun aanhang, vertegenwoordigers van de Commissie Hoeksche Waard en diverse regionale bestuurders en raadsleden schoven aan om enkele pittige stellingen over de Structuurvisie Hoeksche Waard te bespreken.

Blik op de toekomst
De Structuurvisie is het document waarin de toekomstige invulling op het gebied van wonen, werken en recreëren in de regio tot 2030 wordt vastgelegd. De vijf gemeenten werken al sinds 2005 aan de totstandkoming van deze visie en het is belangrijk dat ook de mening van de jeugd hierin gehoord wordt. 'Het gaat hier immers over jullie toekomst,' zo lichtte Annettie van Hemert, bestuurlijk trekker van het project, in haar openingswoord toe. De woorden 'laat je stem niet verloren gaan' bleken niet tegen dovemansoren gezegd.

Samen wonen en werken
De ruim dertig jonge debatteerders en hun voltallige achterban waren over het algemeen heel goed te spreken over wonen en recreëren in de Hoeksche Waard. De meesten waren van mening dat er voor de jeugd wel wat meer te doen zou mogen zijn. Voorstellen over het creëren van een centraal cultureel centrum waar plaats zou zijn voor theater, muziek en ander vermaak werden enthousiast onthaald. Na een eventuele studie zouden de jong volwassenen graag blijven wonen of terugkomen naar 'hun' eiland, mits er genoeg werk voor ze is en de openbaar vervoer mogelijkheden optimaal zijn. Ook goed samenleven met bewoners van alle gezindten en leeftijden werd als belangrijk gezien. Allemaal meningen waar de Commissie Hoeksche Waard veel aan heeft en die zeker meegewogen worden in de uiteindelijke totstandkoming van de Structuurvisie Hoeksche Waard.

Prijzenswaardig idee
De middag werd afgesloten met de uitreiking van de zogenaamde 'debat-jas' door burgemeester Tigelaar van Oud-Beijerland. De deelnemer die het meest positieve idee opperde, waarbij de blik niet alleen naar de toekomst maar ook buiten de Hoeksche Waard werd gericht, viel in de prijzen. Het non-profit café idee van Sofia Katib van de Willem van Oranjeschool voldeed aan al deze criteria. Ook het opvanghuis voor 'thuisarme' kinderen van Belle van Roon van het Wellant College viel in goede aarde. Zij mocht hiervoor het zeer gewilde Hoekschewaardse Monopolyspel in ontvangst nemen. Al met al kan de Commissie Hoeksche Waard terugkijken op een geslaagde middag en trots zijn op de betrokkenheid en inzet van haar regionale jeugd.