Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende Hulporganisaties

SHO: Noodhulp Birma op gang

Opbrengst giro 555 één miljoen euro

Den Haag, 20 mei 2008

De noodhulp van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bereikt inmiddels tienduizenden mensen in Birma. Lokale projectpartners, hulpverleners en vrijwilligers dringen steeds verder door in de moeilijk toegankelijke deltagebieden. De hulp wordt mogelijk gemaakt door de SHO actie 'Help slachtoffers cycloon Birma." Na twee weken is de opbrengst op giro 555 de één miljoen euro gepasseerd. De SHO heeft tenminste 4,6 miljoen euro nodig voor de eerste noodhulp. Voor wederopbouwactiviteiten verwachten de SHO-leden nog eens miljoenen nodig te hebben.

SHO-vicevoorzitter Jan Bouke Wijbrandi: 'We kunnen al veel doen, maar nog lang niet genoeg. De opbrengst van de actie is weliswaar in een week tijd meer dan verdubbeld, maar het bedrag is bij lange na niet toereikend voor de eerste noodhulp. Gezien de immense omvang van de ramp zijn verschillende SHO-leden genoodzaakt uit de eigen reserves voor te schieten. We doen daarom een dringend beroep op de mensen een bijdrage te leveren op giro 555.'

Het geld wordt besteed aan tenten, voedsel, water, waterzuiveringstabletten, medicijnen en muskietennetten. Internationale netwerken van het Rode Kruis en Unicef hebben inmiddels tonnen noodhulpgoederen het land ingebracht en verspreid. Via lokale projectpartners kon een groot aantal SHO-leden direct na de ramp starten met noodhulp in de moeilijk bereikbare gebieden. Zo bereiken de lokale partners van Cordaid en Tear in de districten Yangon en Aveyarwady duizenden mensen met noodhulpgoederen. De lokale partners van Terre des Hommes reizen met noodhulpgoederen en medische specialisten door het zwaar getroffen Irrawaddy. Er is grote zorg voor een uitbraak van besmettelijke ziekten. Bovendien is deze tijd van het jaar een piekmoment voor ziekten als malaria en knokkelkoorts. Unicef heeft schoolspullen klaar staan voor 100.000 kinderen, zodat zij 1 juni bij de start van het schooljaar, weer kunnen proberen hun dagelijkse leven op te pakken.

De SHO hebben sinds 6 mei gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties (Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef). Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan 'Help slachtoffers cycloon Birma!"

***