Ingezonden persbericht


Persbericht - 20 mei 2008

Teams klaar voor proefvaarten Frisian Solar Challenge

Na bijna een jaar voorbereiding is het voor de deelnemers aan de Frisian Solar Challenge zo ver. De meeste zonneboten gaan het water in voor de eerste proefvaarten. Na deze vaartesten kunnen de teams hun boot nog aanpassen om op zondag 22 juni met een goede boot aan de start van de proloog te liggen. Het wedstrijdreglement van de Frisian Solar Challenge, ook wel de Friese zonnebootrace genoemd, is openbaar gemaakt op de website van de Frisian Solar Challenge.

Deelnemen aan de race kan niet zomaar. Na de inschrijving doorlopen de teams een aantal stappen. Voordat zij verder mogen naar de volgende stap krijgen zij van de technische commissie van de Frisian Solar Challenge toestemming. In totaal zijn er nog vijftig teams in de race. Het echte evenement begint met een totale technische k euring in Leeuwarden, een vaar- en behendigheidstest én een zwemtest. Als de teams dit doorlopen hebben worden ze toegelaten tot de proloog en de sprintwedstrijden.

De wedstrijdbepalingen ten opzichte van de eerste editie van de Frisian Solar Challenge zijn aangescherpt. De teams moeten een minimale snelheid van 8 kilometer per uur halen en de technische tekeningen zijn met zorg beoordeeld. Ook de startprocedure van de race is totaal veranderd. Dat komt omdat het wedstrijdelement van de race nog belangrijker wordt. Op zondag 22 juni wordt de minimale snelheid getest en wordt de startvolgorde bepaald door sprintwedstrijden. De route en de ontberingen zijn hetzelfde gebleven, zoals het klunen met een zonneboot. Voor het klunen bij Wier en Oude Leie zijn speciale regels opgesteld. In de de A- en C-klasse mag er maximaal door 4 personen worden gekluund, in de B-klasse mag dat door 5 personen. In de B-klasse varen de boten namelijk met twee schippers. De Frisian Solar Challenge is een internationale wedstrijd voor boten op zonne-energie. Teams uit onder andere Zweden, Brazillië, Italië, Engeland en natuurlijk Nederland doen mee aan deze Friese zonnebootrace langs de Elfsteden. Meer informatie over de deelnemers is te vinden op www.frisiansolarchallenge.com/deelnemers.

EINDE PERSBERICHT
Voor meer informatie kunt u terecht bij wedstrijdleider Jan Kooistra 06-22143650, of projectleider Andries van Weperen, 06 53849165, of via onze website: www.frisiansolarchallenge.com