GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europese Commissie durft landbouw niet te genezen

Straatsburg, 20 mei 2008 - Vandaag presenteert Eurocommissaris Fischer Boel haar voorstellen voor veranderingen in het Europese landbouwbeleid, de zogenaamde gezondheidscheck. Die veranderingen zijn hard nodig want de landbouw is ziek. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is teleurgesteld in de voorstellen van de Europese Commissie.

"De uitgelekte voorstellen die ik al gezien heb, stellen mij niet gerust. De Europese Commissie beperkt zich tot het opmeten van de koorts en het plakken van pleistertjes. Dat terwijl er drastische hervormingen nodig zijn om het EU-landbouwbeleid duurzaam en toekomstbestendig te maken. Terwijl de Commissie dezelfde problemen constateert als ik, doet ze onvoldoende om die op te lossen en de landbouw weer gezond te maken", aldus Buitenweg.

De Europese Commissie zet wel stappen in de goede richting, maar het gaat allemaal veel te langzaam. Fischer Boel zal voorstellen om de moduleringspercentages de komende jaren te verhogen. Dat betekent dat geld wat nu wordt gebruikt voor directe inkomenssteun, verschuift naar het budget voor plattelandsontwikkeling. Daaruit moeten bijvoorbeeld maatregelen ter behoud van de biodiversiteit en investeringen in schoon water gefinancierd worden.

Buitenweg: "Helaas, blijft het grootste deel van de directe inkomenssteun onaangeroerd. Dat vind ik ongelofelijk. De Europese Commissie blijft daarmee hangen in het verleden en durft niet écht vooruit te kijken. Juist boeren zelf hebben er belang bij dat Europa wel stappen vooruit zet. De landbouw moet inspelen op de uitdagingen van de 21e eeuw, zoals klimaatverandering en watertekorten."

De landbouw is te veel gericht op productie en gaat inefficiënt om met natuurlijke hulpbronnen als water. De balans tussen landbouw en natuur is volledig zoek en de subsidies die boeren ontvangen zijn gebaseerd op productieniveaus uit het verleden. GroenLinks wil van dit systeem af en vindt dat boeren voortaan beloond moeten worden voor de groene en blauwe diensten die ze leveren. Dat moet ertoe leiden dat de landbouw minder op grootschaligheid gericht is en meer op milieubehoud.

"Een boer die aan agrarisch natuurbeheer doet of zijn akker in natte jaren tijdelijk onder water laat lopen, moet daarvoor beloond worden. Zo stimuleer je boeren om te investeren in duurzame landbouwpraktijken. Bovendien beloon je daarmee diegenen die dat al gedaan hebben. Dat is toch ook veel logischer dan een luie inkomenssubsidie, die zonder tegenprestatie verstrekt wordt?", aldus Buitenweg.


---------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk GroenLinks in het Europees Parlement
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa