Ingezonden persbericht


Persbericht

Terneuzen, 20 mei 2008

Terneuzen krijgt meest duurzame glastuinbouwgebied van West-Europa

Nederlandse en Belgische tuinders tekenen eerste contracten

Vandaag heeft wethouder Adhémar van Waes van de gemeente Terneuzen contracten getekend met de eerste partijen die zich vestigen in het Glastuinbouwgebied Terneuzen. Dit glastuinbouw-gebied wordt het meest duurzame van Nederland en daarmee van West-Europa. De Belgische coöperatieve telersvereniging Greenpartners en de Nederlandse auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, zullen zich vestigen op ruim 80â-<hectare van het gebied. Het totale gebied zal uiteindelijk 400 ha beslaan. Hiervan is in totaal 250 ha bestemd voor bebouwing met kassen. Een opleidings-centrum met kassen van in totaal twee ha is al in aanbouw.

Duurzame glastuinbouw
Het tuinbouwgebied in Terneuzen zal het meest duurzame of energie-vriendelijke worden van Nederland. Door industriële restwarmte en CO2 van de omliggende industrieën te gebruiken, besparen de tuinders in het gebied netto zo'n 90 procent ten opzichte van traditionele kassen. Zo bespaart men per jaar het gasverbruik van twee steden ter grootte van Terneuzen. Deze reductie komt met name tot stand via WarmCO2. WarmCO2 is een samenwerkingsverband van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab. Via WarmCO2 leveren lokale bedrijven restwarmte en CO2 aan lokale tuinders die hierdoor zelf geen fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken om in hun warmte en CO2-behoefte te voorzien. Daarmee is voor de tuinders het felbegeerde 'Groen Label Kas 8'-certificaat zonder verdere problemen te behalen.

Het nieuwe gebied in Terneuzen is voor glastuinbouwers niet alleen aantrekkelijk vanwege de zeer gunstige milieuaspecten. Ook de grootte van de kavels, het gunstige 'klimaat' met de meeste uren zonneschijn van Nederland, de goede infrastructurele voorzieningen en een in logistiek opzicht gunstige ligging, maken het gebied aantrekkelijk. De in het gebied geïntegreerde opleidingskas (die zich op de internationale markt richt) bevordert dat er voldoende gekwalificeerde krachten binnen de regio voorhanden zijn. Naar verwachting biedt het gebied Glastuinbouw Terneuzen straks in totaal aan 1200 tot 1500 mensen werk.

Zeeland Seaports
De regie over het project Glastuinbouw Terneuzen is in handen van de regionale havenautoriteit Zeeland Seaports. Hierdoor kunnen tuinders optimaal profiteren van alle faciliteiten in de regio. Ontsluiting van het gebied vindt plaats via de modaliteiten weg, water en goederenspoor. De onmiddellijke nabijheid van het havengebied garandeert directe ontsluiting van het voor de tuinbouw zeer belangrijke Engelse achterland. Diverse dagelijks afvaarten brengen dit gebied bijna letterlijk onder handbereik. Doordat het gehele gebied nieuw wordt opgezet, is het op een unieke wijze in te passen in het bestaande landschap. In totaal wordt 60 ha groen rondom het gebied ingericht. Daardoor is er niet alleen veel ruimte voor water en groen maar ontstaat ook de mogelijkheid voor recreatief medegebruik. Hiervoor worden onder meer fiets-, wandel- en ruiterpaden aangelegd. Wethouder Van Waes van de gemeente Terneuzen: 'Het samenbrengen van industrie, tuinbouw en recreatie binnen onze regio, biedt ongekende mogelijkheden. Het aanbod van WarmCO2 binnen het Glastuinbouwgebied Terneuzen laat zien dat wat we tot nu toe als restproducten beschouwden, zeer waardevol kan zijn. Zo scheppen we niet alleen economisch aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden, maar verminderen we gelijktijdig de belasting van het milieu.'

Glastuinbouw Terneuzen komt tot stand ten zuiden van Terneuzen in de Smidsschorrepolder, de Autrichepolder en het zuidelijke deel van de Koegorspolder. In totaal gaat het om een gebied van bruto 400 ha met een netto-oppervlak voor kassen van 250 ha. In de eerste fase wordt in de Smidsschorrepolder netto 125 ha uitgegeven. In deze polder zijn nog twee kavels vrij met een bruto-oppervlakte van 10 en 35 ha. Na 2010 zal na verwachting nog ruim 100 ha worden uitgegeven in de Autrichepolder en de Koegorspolder.

Gebroeders van Duijn
Het glastuinbouwbedrijf Gebroeders van Duijn komt oorspronkelijk uit de Lier. Het bedrijf is gespecialiseerd in het jaarrond produceren van aubergines. De directie van Gebroeders van Duijn bestaat uit drie broers Pleun, Jan en Rob van Duijn. Op dit moment heeft het bedrijf twee teeltlocaties in Zuidwest Nederland. In Steenbergen bevindt zich de hoofdvestiging met 8,5 ha glas. In Oosterland is een tweede vestiging met 4 ha glas. Het bedrijf is aangesloten bij telersvereniging Purple Pride.

Gebroeders van Duijn gaat zich vestigen op 14 ha in de Smidsschorrepolder. Een belangrijke reden om te kiezen voor Terneuzen is de risicospreiding van het energiemanagement binnen het bedrijf. Ook het feit dat het in de Smidschorrepolder mogelijk is om gefaseerd te bouwen - twee keer vijf hectare - speelde een belangrijke re rol. Jan van Duijn die de leiding krijgt over het bedrijf in Terneuzen: 'We geloven in dit gebied. Glastuinbouw is nieuw voor deze regio. Dat geeft een positieve dynamiek en brengt economische groei met zich mee. In zo'n klimaat voelen wij ons thuis'

Greenpartners
De coöperatieve telersvereniging Greenpartners is afkomstig uit het Vlaamse Sint-Katelijne-Waver en is gericht op de teelt van groenten en fruit. De vereniging werd eind jaren negentig opgericht door 26 tuinders en telt inmiddels 72 leden die goed zijn voor een areaal van 400 ha. De coöperatie stelt zich tot doel de kwaliteitsproducten van de aangesloten telers zo direct en rendabel mogelijk te vermarkten en meteen de productie af te stemmen op de vraag van de klant. Greenpartners levert aan de grootdistributie, de groothandel en de export. Greenpartners heeft een omzet van ongeveer 40 miljoen euro en heeft 12 mensen in dienst.

Binnen de Smidschorrepolder zal Greenpartners zich vestigen op in totaal 68 ha. Dominik Planckaert, directeur van Greenpartners, legt uit wat het bedrijf naar Terneuzen brengt: 'De huidige marktevolutie noodzaakt onze telers om hun kostprijs te drukken. Schaalvergroting is hiervoor een oplossing. In België is het heel moeilijk om uit te breiden. De markt vraagt echter meer en meer nieuwe producten die moeten voldoen aan de Belgische kwaliteitseisen. Het project in Terneuzen biedt voor ons een uitgelezen kans om op zeer korte termijn op de markt in te spelen. Bovendien ligt het gebied ook nog in Vlaanderen, zij het wel Zeeuws-Vlaanderen.'