Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 42

Vragen van de heer V. Oldenborg

(ingekomen 15 april 2008 en antwoorden door het college verzonden op 20 mei 2008)

Begin april verzorgde Prorail in Lunetten een informatieavond over de spoorverdubbeling langs Lunetten. De volkstuinvereniging "De Groene Lunet" bij het Beatrixpark was nogal verrast toen het volstrekt onverwacht te horen kreeg dat ongeveer eenderde van het huidige complex (71 tuinen) volgend jaar zal zijn verdwenen. De grond is kennelijk nodig voor "watercompensatie in hetzelfde peilgebied".

De tuindersvereniging is ook verrast omdat de gemeente Utrecht in 2007 nog een nieuw huurcontract met de vereniging afsloot met een looptijd van maar liefst 10 jaar. Op dat moment is ook niets verteld over op handen zijnde veranderingen als gevolg van de aanleg van Randstadspoor.

Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft de volgende vragen:

1. Is de door Prorail verstrekte informatie betreffende de toekomst van 'De groene Lunet" correct?


Ja.


2. Hoe kan het dat de gemeente Utrecht al jaren op de hoogte is van de plannen voor spoorverdubbeling langs Lunetten en toch een tienjarig contract afsluit voor Utrechtse tuindergronden, die vervolgens al na één jaar onder een spoordijk en/of afwatering gaan verdwijnen?


Het 'nieuwe huurcontract' heeft als ingangsdatum 1 januari 2005 en loopt tot en met 31 december 2014. Ten tijde van contractvernieuwing was de spoorverdubbeling wel bekend, maar dit zou niet ten koste gaan van de volkstuinen. Het was toen niet te voorzien dat er een discussie zou ontstaan tussen Prorail en de waterbeheerder ten behoeve van watercompensatie op een gedeelte van het volkstuinencomplex. Het gaat hier om een nieuw feit.


3. Op welke wijze wordt de volkstuinvereniging gecompenseerd? Krijgt zij vervangende grond toegewezen? Zo ja, waar?


De volkstuinvereniging (AVVN) wordt door Prorail op basis van onteigeningswet schadeloos gesteld in geld voor verlies aan huurrechten. De individuele huurders zullen - al dan niet via de vereniging - door Prorail gecompenseerd of schadeloos gesteld worden. Prorail kan niet gehouden worden te compenseren in grond.


4. Indien er inderdaad sprake zal zijn van grondcompensatie, is het college hierbij bereid rekening te houden met een vloeiende overgang, zodat er geen tuinders tijdelijk zonder volkstuin komen te zitten? En is het college tevens bereid om het moment van verhuizing rekening te houden met de bloei- en groeiseizoenen?


Zie antwoord op vraag 3. De volkstuinvereniging (AVVN) en gemeente zullen bezien of de onteigende tuinen te herhuisvesten zijn op elders liggende complexen en ook de mogelijkheden onderzoeken of stroken gemeentegrond grenzend aan het complex hiervoor te benutten zijn.


5. Wanneer is de gemeente van plan de tuinders hierover duidelijkheid te verschaffen?


Prorail zal naar volkstuinvereniging (AVVN), de individuele volkstuinders en de gemeente als eigenaar duidelijkheid verschaffen. Er is contact tussen de gemeente en de AVVN over de situatie.


---- --