Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 mei 2008  |


1. Bestaande en nieuwe bedrijventerreinen
In het bestuursakkoord is een koppeling tussen bestaande en nieuwe bedrijventerreinen opgenomen. De bedoeling daarvan is dat de Brabantse gemeenten alleen nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelen, als ook duidelijk is hoe de bestaande terreinen optimaal kunnen worden benut. Het doel is om zuinig met de beschikbare ruimte om te gaan en geen onnodige bedrijventerreinen aan te leggen. De stand van zaken wordt besproken in de statencommissies Ruimte en Milieu en Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

2. Externe veiligheid
Gedeputeerde Staten hebben de tweede tranche van het saneringsprogramma externe veiligheid opgesteld. Het gaat om inrichtingen met een ammoniakkoelinstallatie waarvoor de Provincie bevoegd gezag is op grond van de Wet Milieubeheer. Het programma wordt ter kennisneming aangeboden aan de statencommissies.

3. Kwaliteitsteam ontgrondingen
Een extern kwaliteitsteam gaat het college van Gedeputeerde Staten adviseren bij de beoordeling van multifuntionele zandwinningen. Dat zijn ontgrondingen waarbij commerciële zandwinning gecombineerd wordt met natuurontwikkeling, recreatie of andere gebruiksvormen. Er is gekozen voor extern advies om de creativiteit van de initiatiefnemers van deze vaak complexe projecten meer ruimte te geven. Elk project is uniek en moet op de eigen merites beoordeeld worden. Er is geen blauwdruk voor te geven. Voor de oprichting van het kwaliteitsteam was een instellingsbesluit nodig.

4. Subsidie Jeugd en gezin
GS hebben de sudisidieregeling Jeugd en Gezin 2008-2011 vastgesteld. Gemeenten kunnen daarmee subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin. Er is in de periode 2008-2011 in het totaal E4 miljoen beschikbaar. Verder is er onder meer subsidie om zwerfjongeren te verzorgen, begeleiden en naar scholing of werk toe te leiden. De provincie ondersteunt ook regionale samenwerking op het gebied van jeugd.

5. Strategie en visie Het Groene Woud
Het bureau Wing/Alterra krijgt de opdracht om een strategie en visie op te stellen voor Het Groene Woud. Dit is het nationale landschap tussen Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Met deze enkelvoudige aanbesteding is een bedrag gemoeid van E 36.290.

6. Beleidsmonitor Jeugd&Zorg
Gedeputeerde Staten verlenen opdracht aan het bedrijf Idreams om een applicatie voor de Brabantse beleidsmonitor Jeugd & Zorg te ontwikkelen. De opdracht was al in 2006 verleend, maar stilgelegd omdat er toen onvoldoende draagvlak was bij de gemeenten. Dat probleem is opgelost. Idreams bouwt een programma dat laat zien wat er gebeurt als gegevens uit heel verschillende systemen bij elkaar komen. Dat is belangrijk voor het maken van rapportages en trendanalyses. Het betreft hier een enkelvoudige aanbesteding voor een bedrag van E 64.400,- excl BTW.

7. Beantwoording vragen
Gedeputeerde Staten hebben vragen beantwoord van GroenLinks en D66 over het Logistiek Park Moerdijk. Aanleiding was een onderzoek naar de noodzaak van een nieuwe bedrijventerrein in opdracht van Milieudefensie.

8. Maatschappelijke stages in het onderwijs
In de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur zijn op 25 april jl. vragen gesteld over maatschappelijke stages in het onderwijs. In een memorie van antwoord geven Gedeputeerde Staten een overzicht van de landelijke maatregelen en de activiteiten die scholen hieruit kunnen financieren.

9. Openbare verlichting
Er komt een nieuwe beleidsnotitie waarin aandacht wordt besteed aan de openbare verlichting. Dat gebeurt in het kader van de verkeersveiligheid, maar ook uit het oogpunt van milieu, energie en sociale veiligheid. De nota geeft antwoord op de vraag of openbare verlichting geplaatst moet worden, waarmee rekening moet worden gehouden bij het plaatsen en welke partijen daarbij van belang zijn.

10. Samenwerken aan de N65
De Provincie werkt samen met de gemeente langs de N65, de weg Den Bosch-Tilburg, een een betere verkeersdoorstroming. Het project is opgenomen in het provinciale programma Bereikbaar Brabant. In de eerste fase gaat het om het analyseren van problemen en knelpunten, in een volgende fase worden voorstellen gedaan om deze problemen op te lossen.

11. Statenvragen over papier
De provincie kan niet overstappen op dunner papier (75 grams in plaats van het gebruikelijke 80 grams) omdat het niet voldoet aan de eisen van de archiefwet. Dat zeggen GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer R. van Zeeland (SP).

12. Werkbezoek aan Polen
Van 26 tot en met 28 mei 2008 zal een Brabantse delegatie onder leiding van Gedeputeerde Moons een bestuurlijk bezoek brengen aan Wielkopolska in Polen. Dit bezoek vindt plaats in het kader van de langdurige samenwerking tussen Brabant en Wielkopolska. Tijdens het bezoek staat kennisuitwisseling op het gebied van Innovatie, Design en Culturele Hoofdstad van Europa centraal.

13. Leefbare wijken 2008
De gemeenten en wijkraden in Brabant kunnen in 2008 een beroep doen op een provinciale subsidieregeling voor projecten om de leefbaarheid in de wijk te versterken. Daarbij wordt gekeken naar de inrichting van de wijk maar ook de sociale en culturele aspecten. In het totaal is daarvoor E4 miljoen beschikbaar gesteld. De regeling geldt niet voor de B5- gemeenten. Ook komt er een subsidieregeling om in het kader van de regelingen voor stads- en dorpsvernieuwing (ISV-2) om projecten te steunen waarbij extra ingezet wordt op de sociale aspecten van de dorps- en stadsvernieuwing. Ten slotte is in het kader van de samenwerking met 's-Hertogenbosch, Tilburg, Eindhoven, Breda en Helmond per gemeente E400.000 beschikbaar voor wijkexperimenten. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten in het kader van het uitvoeringsprogramma Leefbare Wijken 2008.

14. Natuur- en Landschapsbeheer
GS stemmen in met het ontwerp van het nieuwe stelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer. Dit is een subsidieregeling voor het beheer van natuur en landschap door boeren, particulieren en terreinbeherende instanties. Het nieuwe stelsel gaat het huidige Programma Beheer vervangen. De statencommissie Ruimte en Milieu bespreekt het ontwerp en daarna wordt de definitieve regeling dit najaar vastgesteld. Naar verwachting treedt het nieuwe stelsel 1 januari 2010 in werking.

15. Actieverklaring Aanpak Kindermishandeling
Noord-Brabant tekent met de andere provincies, 35 centrumgemeenten, de grootstedelijke regio's, de minister van Justitie en de minister voor Jeugd en Gezin een actieverklaring voor de aanpak van kindermishandeling. Doel is door afstemming en samenwerking de kindermishandeling aan te pakken. Volgens recente wetenschappelijke studies zijn er jaarlijkss 100.000 kinderen in Nederland het slachtoffer van mishandeling.

16. Restauratie Moerputtenbrug
De restauratie van de historische spoorbrug in het natuurgebied de Moerputten, nabij 's-Hertogenbosch kan starten. Gedeputeerde Staten stellen een bedrag van E1 miljoen beschikbaar voor het behoud van dit Rijksmonument, onderdeel van het voormalige Halvezolenlijntje richting Waalwijk. De totale restauratie kost E4,2 miljoen waarvan het grootste deel door het Rijk wordt opgebracht. De brug is eigendom van Staatsbosbeheer, de beheerder van het omringende natuurgebied.

17. Leefbare dorpen 2008
Het opstellen en uitvoeren van Integrale Dorpsontwikkelingsplannen wordt mogelijk door twee provinciale subsidieregelingen die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Voor het ondersteunen van het opstellen van dorpsontwikkelingsplannen is in 2008 E800.000 beschikbaar, voor het uitvoeren van die plannen is in het totaal E4 miljoen beschikbaar.

18. Internetpublicatie bekendmakingen
In 2009 kunnen Brabanders zich via een e-mail laten informeren over de ter inzage legging van provinciale nota's, vergunningen en andere bescheiden die betrekking hebben op de eigen regio. Om er voor te zorgen dat die officiele mededelingen van de provincie goed en volledig op het internet worden gepubliceerd, gaan GS een convenant aan met de Stichting ICT Uitvoeringsorganisatie. Die stichting is opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

19. Evaluatie landgoederenbeleid
Er zijn op dit moment 61 plannen in de maak om nieuwe landgoederen in Brabant aan te leggen. Worden alle plannen gerealiseerd, dan komt er zo'n 1550 hectare landgoed bij in de provincie. GS vinden de ervaringen die zijn opgedaan met het beleid voor nieuwe landgoederen in de nota "Rood voor Groen" om die reden positief. Wel duurt het 3 á 4 jaar voordat met de daadwerkelijke aanleg van een nieuw landgoed begonnen kan worden. GS willen met een kwaliteitsteam en een modelovereenkomst die instandhouding, beheer en openstelling van het nieuwe landgoed regelt een verdere impuls geven. Dat blijkt uit een evaluatienota die het college aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu zendt.

20. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Veghel voor herbouw en vergroten woning en oprichten bijgebouw t.b.v. Egelmeers, Jekshotstraat 7; de gemeete Landerd voor uitbreiden café/restaurant t.b.v. Tielemans, Rijksweg 46; de gemeente Eersel voor uitbreiding intensief veehouderijbedrijf tot 2,5 hectare t.b.v. Loon, Buikheide 14, Vessem; de gemeente Tilburg voor het omzetten van een agrarisch bedrijf in burgerwoning, bouwen rijhal en nachtverblijven t.b.v. Thielen, Oude Lijn 3 en 7; de gemeente Roosendaal voor het oprichten ambulancepost t.b.v. RAV Brabant MWN, Rijksweg-Zuid 113; de gemeente Veghel voor 56 grondgebonden woningen en 32 appartementen t.b.v. Heijmans Vastgoed S. Swinkels, Sluisstraat ong.; de gemeente Goirle voor herontwikkeling voormalig postkantoor De Wieken t.b.v. Woonstichting Leyakkers, Tilburgseweg 33; de gemeent Heusden voor een Multifuncionele accommodatie t.b.v. college van B&W van de gemeente Heusden, Nassaulaan; de gemeente Breda voor de aanleg van een rotonde kruising t.b.v. college van B&W van de gemeente Breda, Rijsbergseweg en Effenseweg Westzijde.

Gedeputeerde Staten hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Oostelijke spoorzone EVZ Den Ham ex artikel 11 WRO van de gemeeten Drimmelen, hebben het bestemmingsplan Hoge Akker, Speelheide en de Leeuwerik van de gemeente Best goedgekeurd en hebben goedkeuring onthouden aan bestemmingsplan Project Gezandebaan van de gemeente Asten.


---- --