Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 49

Vragen van mevrouw N.A.M.E. Wigny en de heer drs. E. Smid
---

(ingekomen 24 april 2008 en antwoorden door het college verzonden op 20 mei 2008)

Blijkens recente berichtgeving in het AD-UN vormen enige supermarkten een uitzondering op de regeling voor de openstelling van winkels op zondag. Gelet op de uitkomst van het referendum van 1 juni 2005, waarin 65% van de Utrechtse bevolking zich uitsprak tegen een wekelijkse koopzondag, vraagt het CDA zich af op grond waarvan deze supermarkten toch hun deuren iedere zondag mogen openen. Deze verruiming van de openingstijden is tevens in strijd met het respecteren van de zondagsrust.

Mede naar aanleiding van het voorstel van de regering om de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet aan te passen, heeft het CDA de volgende vragen.

1. Is het u bekend dat enige supermarkten een uitzondering vormen op de lokale regelgeving betreffende openstelling op zondag? Zo nee, waarom niet?


Ja, het is ons bekend, het is echter niet in strijd met lokale regelgeving. Bedoelde supermarkten hebben op basis van artikel 6 van de lokale Winkeltijdenverordening Utrecht 1996 (raadsbesluit van 27 juni 1996) ontheffing voor een avond- en zondagwinkel.

2. Bent u van plan om deze uitzondering te handhaven? Zo ja, waarom? Zo nee, welke maatregelen bent u van plan te nemen?


Ja, wij handhaven op de in de verordening genoemde voorschriften, waaronder een openstelling vanaf 16:00 uur.

3. Zijn er nog meer uitzonderingen op de koopzondagregeling? Zo ja, welke zijn dit?


Ja. De landelijke Winkeltijdenwet geeft uitzonderingen voor apotheken, verkopen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, stations, benzinestations, wegrestaurants, luchthavens, nieuwsbladen- en tijdschriftenwinkels, videotheken, afhaalzaken en bloemenzaken nabij een begraafplaats, ziekenhuis of bejaardenoord. De lokale Winkeltijdenverordening Utrecht 1996 geeft naast de twaalf stedelijke koopzondagen en zes wijkthemakoopzondagen nog twee individuele ontheffingen voor zondagopenstelling voor winkeliers.Daarnaast geeft de lokale Winkeltijdenverordening Utrecht 1996 een mogelijkheid voor ontheffing in het Museumkwartier, voor winkels met aan de musea gerelateerd assortiment.

4. Wat hebt u gedaan met de landelijke, recent gepubliceerde, Evaluatie van de Winkeltijdenwet? Heeft deze evaluatie geleid tot wijzigingen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?


Wanneer u het recent gepubliceerde wetsvoorstel aan de Tweede Kamer bedoelt, dan wachten wij eerst de behandeling van dit voorstel in de Tweede Kamer af.Najaar 2006 is in de raadscommissie V&B de Winkeltijdenwet en de Winkeltijdenverordening Utrecht 1996 geëvalueerd. De commissie heeft zich toen uitgesproken voor handhaving en uitvoering van de Winkeltijdenverordening Utrecht 1996. Het beleid in Utrecht is getoetst op de in de landelijke evaluatie aangeven aandachtspunten.Dit heeft niet geleid tot wijzigingen.

5. Is bekend hoeveel supermarkten iedere zondag geopend mogen zijn? Zo ja, hoeveel? Wat zijn de criteria geweest om te bepalen welke supermarkten voor de extra openstelling in aanmerking kwamen? Bent u van plan om dit aantal te handhaven, uit te breiden of te verminderen?


Ja, het gaat om totaal zeven ontheffingen, waarvan vier "kleinere buurtsupers" en drie supermarkten. De criteria voor ontheffing staan opgesomd in artikel 6 van de Winkeltijdenverordening. Aanvullend hierop: spreiding wordt gerealiseerd door per 15.000 inwoners per wijk maximaal één ontheffing te verlenen. Op basis van artikel 6 is er nog ruimte voor ontheffing voor avond- en zondagswinkels.


6. Is bekend hoeveel de extra openingstijden van de supermarkten de gemeenschap (de gemeente) kosten? Zo nee, bent u bereid om dit te onderzoeken?


Ja. De extra openingstijden leiden niet tot hogere kosten voor de gemeenschap.

7. Bent u bereid om eerder dan de aangekondigde wijziging in de wet maatregelen te nemen die de openingstijden van supermarkten op zondag beperken? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?


Nee. De ontheffingsmogelijkheid is vastgelegd in de lokale Winkeltijdenverordening, welke in 1999 en in 2006 uitvoerig is geëvalueerd in de commissie V&B. In 2006 is door de commissie uitgesproken dat de bestaande Winkeltijdenverordening Utrecht 1996 uitgevoerd dient te worden.


---- --