Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT

Eerste proefprojecten van Agroship: transport van voedingsmiddelen succesvol via binnenvaartschepen

Bergen op Zoom, 20 mei 2008 ­ Agroship stelt haar eerste twee proefprojecten voor. Daarbij werden aardappelproducten en rijst succesvol via binnenvaart getransporteerd in plaats van via traditioneel wegvervoer.
Agroship is een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse en Belgische organisaties. Het project wil de agrosector er bewust van maken dat binnenvaart voor het vervoer van agroproducten ook vanuit economisch en logistiek perspectief een valabele keuze is. De beste manier om te bewijzen dat binnenvaart een goed alternatief is voor het wegtransport is het ondersteunen van proefprojecten of pilots. Het uiteindelijke doel van Agroship is dat een veel groter deel van het transport van de agrosector via het water gaat . Dat heeft voordelen op het gebied van het milieu, het bestrijden van congestie in de havens en het verminderen van files op de weg.
MCT en Lamb Weston Meijer, pioniers van het project Agroship Het eerste experiment in het kader van Agroship is het project van Lamb Weston Meijer met MCT. Lamb Weston Meijer verwerkt aardappelen tot frites, aardappelkroketten en andere producten voor de grootkeuken. Tot voor kort werden de producten bestemd voor de export met reefers over de weg naar Rotterdam gebracht. Het proefproject beoogt deze goederenstroom te verleggen naar de binnenvaart. Daartoe werd contact gezocht met MCT, een multimodale logistieke dienstverlener in Bergen op Zoom. Op dit moment vaart een binnenvaartschip met 8 tot 12 reefers twee keer per week naar Rotterdam. Over enkele jaren kan dat aantal vertienvoudigd worden.
Zowel MCT als Lamb Weston Meijer zijn zeer tevreden over het nieuwe vervoerssysteem. Het experiment is een schoolvoorbeeld van wat Agroship beoogt: minder vrachtwagens op de weg, intensiever gebruik van de binnenvaart en aantonen dat de binnenvaart zelfs bij gecompliceerde logistieke stromen de beste troeven heeft. Het trimodaal proefproject van Mars Belgium en Ewals Cargo Care Ewals Cargo Care importeert voor Mars Belgium in Olen rijst uit Noord-Italië. Wekelijks rijden er tien treinen met containers van Novara naar Genk. De containers werden in Genk van de trein op de trekker gelegd en over de weg naar Olen gereden. In een tweede fase wordt de rijst in Genk overgeladen in binnenschepen die in Olen, al naargelang van de behoeften van Mars Belgium, zullen worden gelost. Daardoor heeft Mars Belgium zelf minder opslagcapaciteit nodig.
Dankzij de nieuwe werkwijze worden er tussen Genk en Olen elke werkdag meerdere vrachtwagens van de weg gehaald. Dit levert stiptere leveringstijden op, minder verkeersoverlast en veiligere wegen. En minder verkeer betekent ook minder uitstoot van CO2 en SO2. De definitieve balans van het proefproject moet nog worden opgemaakt. Maar Ewals Cargo Care is ervan overtuigd dat het vervoer over water rendabel kan zijn en hoopt dat andere bedrijven het voorbeeld van Mars zullen volgen.

Agroship

In Europa vervoert één op drie vrachtwagens voedingsmiddelen of landbouwproducten. Hierdoor is de agrosector een van de belangrijkste gebruikers van het wegtransport. De binnnenvaart biedt een uitstekend alternatief, maar de agrosector is hiervan onvoldoende op de hoogte.

Het project Agroship heeft als doel om aan te tonen dat het vervoer van agroproducten met de binnenvaart economisch en logistiek voordelen biedt. De binnenvaart kan duurzame en innovatieve oplossingen bieden voor de transportstromen van agroproducten.

Agroship is een Vlaams/Nederlands samenwerkingsproject van de volgende organisaties: Waterwegen en Zeekanaal NV, nv De Scheepvaart, Provincie Limburg (Nederland), N.V. REWIN West Brabant, Mepavex Logistics B.V., Platform Agro-Logisitiek, Logistiek Forum Limburg vzw, Maxx Thiébaut, Stichting Projecten Binnenvaart. Hiermee omvat het project de Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant (arrondissement Leuven) en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Het project wordt mee gefinancierd door het Europese Interreg III-A programma.

Meer informatie:

N.V. REWIN West-Brabant Waterwegen en Zeekanaal Corina Van Unen Willy Robijns Mozartlaan 7 Oostdijk 110 4837 EH Breda 2830 Willebroek Nederland België
Tel: +31 76 564 6785 Tel: +32 3 860 62 72 E-mail: c.vanunen@rewin.nl E-mail: willy.robijns@wenz.be


---- --