Ingezonden persbericht


(20 mei 2008 - Bericht van Stichting Pro Longo Mai)

P E R S B E R I C H T

Boek: 'Longo Mai - Opstand en Utopie na '68

Amsterdam, 20 mei 2008 -
In mei 2008 verscheen het eerste Nederlandstalige boek over de politiek/anarchistisch woon-werkcooperaties van Longo Mai. Het boek 'Longo Mai - opstand en utopie na '68 - Maatschappijkritiek en zelfbeheer in Europese cooperaties' werd geschreven door Beatrix Graf, een van de oprichters van Longo Mai.

Longo Mai is een keten van politieke en zelfvoorzienende cooperaties in verschillende Europese landen. De eerste Longo Mai-cooperatie werd opgericht in 1973 in de Haute Provence door een groep van zo'n dertig werkende jongeren en studenten uit Zwitserland en Oostenrijk. Zij wilden een toekomst volgens hun eigen idealen opbouwen. Steen voor steen bouwden zij de eerste cooperatie, met de naam Longo Mai, provencaals voor 'dat het lang moge duren'.

In de jaren die volgden kwamen daar nog vele cooperaties bij in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Ukraine en Costa Rica. De meest geliefde slogan van Longo Mai was - en is nog steeds: 'Beter een millimeter praktijk dan tien kilometer theorie'.

Beatriz Graf bezocht in 1973 tijdens een vakantie de eerste cooperatie in Frankrijk en is er niet meer vertrokken. Dat maakt haar boek over ruim dertig jaar Longo Mai zo bijzonder: ze was er zelf bij!

In haar boek beschrijft zij de oorsprong van het initiatief, het politieke kader van de jaren zestig en de opkomst van de politieke studentenbewegingen Spartakus (Oostenrijk) en Hydra (Zwitserland). Uit deze kringen kwamen de initiatiefnemers van Longo Mai.

Vervolgens komen aan bod de opbouw van de eerste
'pioniersnederzetting' in Frankrijk (Limans) en van de productiecooperaties alsook de politieke campagnes en solidariteitsacties die in 1982 leidden tot de oprichting van CEDRI (Europees Comitee ter Verdediging van Vluchtelingen en Migranten) en in 1989 - na de val van de Berlijnse muur
- tot het Europees Burgerforum.

Er zijn ook hoofdstukken over de praktische manieren van zelfvoorziening die in de cooperaties zijn ontwikkeld, de organisatie van het dagelijks leven, vormen van
gemeenschappelijkheid, de relaties tussen de verschillende cooperaties en over de rechtsvormen/collectief eigendom. Onder de titel media en cultuur is er aandacht voor de talrijke publicaties en pamfletten die in de loop der jaren door Longo Mai werden geproduceerd, het eigen radiostation Radio Zinzine en de eigen muziek- en theatergroep Comedia Mundi.

Uit de recente geschiedenis komen verhalen over (het verzet tegen) de Europese landbouwpolitiek en het restrictieve vluchtelingenbeleid van Fort Europa, en het zoeken naar nieuwe vormen van protest. En natuurlijk beschouwingen over de tegenstelling tussen individualisme en collectief.

Graf's boek besluit met een uitgebreide chronologische opsomming van de vele door Longo Mai ondernomen acties, campagnes en manifestaties, een overzicht van de uitzendingen van het vrije radiostation Radio Zinzine en een overzicht van de internationale congressen op de grote cooperatie in Limans. Het boek is voorzien van mooie, historische foto's in zwart-wit.

In de cooperaties wonen mensen van uiteenlopende
nationaliteiten, waaronder ook enkele Nederlanders. In Nederland verzorgt de stichting Pro Longo Mai informatie over de cooperaties, ondermeer door middel van een Nederlandstalige nieuwsbrief. Longo Mai heeft ook in Nederland een uitgebreide vriendenkring.

In 2006 en 2007 waren er groepsexcursies naar de
cooperaties in respectievelijk Frankrijk en Oost-Europa. (kijk voor foto's en verslagen van deze reizen op
http://www.omslag.nl/longomai )

Het boek 'Opstand en utopie na '68' telt 176 pagina's en kost 18 euro. Te bestellen bij Omslag in Eindhoven. Tel. 040-2910295, of via de website
http://www.omslag.nl/bestel.htm#031

Meer over Longo Mai op: http://www.omslag.nl/longomai en binnenkort ook op: http://www.longomai.nl

---

PS: De cooperatie Longo Mai is van plan om in september 2008 een informatietour per boot door Nederland te houden. De havens van diverse steden zullen worden aangedaan. Op de boot bevindt zich een foto-expositie. Ook zullen video's en films worden vertoond. Meerdere muziekgroepen zullen meereizen en te water en op de wal concerten geven. Binnenkort wordt u hierover nader geinformeerd.

-------

Noten voor de pers

Contactpersoon van Longo Mai in Nederland is: Rene Lehnherr. Hij is vrijwel vanaf het begin bij Longo Mai betrokken en woont de laatste jaren doorgaans in Amsterdam. E-mail: r.lehnherr@gmx.net Tot 28 mei telefonisch bereikbaar bij Longo Mai in Bazel (Zw): 0041 61-2620247.

Anders mobiel bereikbaar op 06-28451762

Voor het aanvragen van recensie-exemplaren kunt u ook bij Rene Lehnherr terecht.

Uitgebreide informatie over Longo Mai is beschikbaar op de website van Omslag: http://www.omslag.nl/longomai

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Stichting Pro Longo Mai