Ingezonden persbericht


'Unser Kampf 1968' - Debat over de erfenis van een generatie

Dinsdag 10 juni 2008
Aanvang: 20.00 uur
Voertaal: Duits
Toegang: ¤ 10,- / ¤ 7,50 (met korting)
Reserveren

Volgens de Duitse historicus en journalist Götz Aly moet de geschiedenis van de jaren zestig worden herschreven. In zijn nieuwste boek Unser Kampf 1968, waarin hij onder meer op zijn eigen linkse verleden terugkijkt, relativeert Aly de democratiserende en zuiverende werking die zijn generatiegenoten de jaren zestig graag toedichten. Hij werpt de radicale these op dat de generatie '68 helemaal niet afrekende met haar nationaal-socialistische vaders, maar ideologisch en strategisch in dezelfde traditie stond. De '68ers waren antiliberaal, antisemitisch en anti-Amerikaans en bestreden het 'burgerlijke systeem' van de parlementaire democratie.

Aly's boek zorgt op dit moment voor een heftig debat in Duitsland, maar roept ook vragen op over de geschiedschrijving van de Nederlandse studentenprotesten in deze tijd. Moet ook in Nederland het al te positieve zelfbeeld van de generatie '68 in twijfel worden getrokken? Daarover gaat Aly in discussie met zijn Nederlandse collega en generatiegenoot Bertus Hendriks (journalist en vml. ASVA-voorzitter, 1966-1967).

Dit debat wordt georganiseerd door Duitsland Instituut Amsterdam in samenwerking met Felix Meritis en Historisch Café.

'Het lot van de familie Meijer' en het Joods geestesleven in Zwitserland

Woensdag 11 juni 2008
Voertaal: Duits/Engels
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 8,- / ¤ 6,- (met korting)
Reserveren

Charles Lewinsky werd in Nederland bekend met de vertaling van zijn boek Melnitz (Het lot van de familie Meijer). Naar aanleiding van het Joods BoekenWeekend leest de auteur voor uit zijn boek en discussieert hij met Michaël Zeeman over het Joodse geestesleven in Zwitserland en over de omgang met het Joodse verleden.

Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich en voorbij de landsgrenzen. Steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen. Charles Lewinsky schrijft in Het lot van de familie Meijer met een verbeeldingskracht die de lezer onherroepelijk tot een bang, hoopvol en hunkerend deel van deze familie laat worden.

Deze lezing wordt georganiseerd door Goethe-Institut Niederlande in samenwerking met Felix Meritis, Uitgeverij Signatuur, Genootschap Nederland Duitsland, Joods BoekenWeekend en Crescas.

Café Foreign Affairs: Het eerste weekend

Donderdag 12 juni 2008
Aanvang: 17.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren

Centraal staat Het eerste weekend van Bernhard Schlink (uitgegeven bij Cossee). Net als in zijn eerdere romans De voorlezer en De Thuiskomst biedt Bernhard Schlink (1944) verrassende inzichten in een beladen periode van onze geschiedenis, een tijdperk dat begon met een utopie en eindigde met moordende terroristen en een land in staat van oorlog. Geeft Het eerste weekend een helderder beeld van dit tijdperk dan de geschiedschrijving van een historicus? Is de schrijver verantwoordelijk voor een getrouwe geschiedschrijving of alleen als een vorm van kunst? Zijn er parallellen in het terrorisme van toen en nu?

Onder leiding van Christoph Buchwald (uitgeverij Cossee), gaan Jacco Pekelder (auteur van Sympathie voor de RAF, De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980, uitgegeven bij Mets & Schilt), Joachim Umlauf (Goethe-Institut) en Peter Giesen (de Volkskrant) met elkaar in gesprek over deze en andere vragen.

Café Foreign Affairs is onderdeel van Dare2Connect, een gezamenlijk programma van Felix Meritis en Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.

Binnenkort ook in Felix Meritis: De kracht van Afrika

Het multimediaproject De kracht van Afrika belicht in tv-reportages en een serie gesprekken de andere kant van Afrika: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst.

Topsport in Afrika: Afrika op weg naar de Olympische Spelen 2008 Dinsdag 20 mei 2008, 19.30 uur

Het succes van Zuid-Afrikaanse tradities in de moderne zakenwereld: Ubuntu Dinsdag 27 mei 2008, 19.30 uur

Toegang: ¤ 5,-
Reserveren
Informatie: www.dekrachtvanafrika.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door NCDO, IKON, het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), Wereld in Woorden en het African Diaspora Policy Centre (ADPC).

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl
Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u zich via deze link afmelden.