Ingezonden persbericht


Persbericht Van Spronsen & Partners horeca-advies

Hotelprijzen tijdens EK finale tot vijf keer hoger

Hotelprijzen tijdens groepswedstrijden Nederland nauwelijks hoger

Leiderdorp, 20 mei 2008 - Tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Zwitserland en Oostenrijk gaan supporters voor een hotelovernachting tot vijf keer meer betalen dan normaal. Uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies blijkt dat het meest moet worden betaald voor een hotelkamer tijdens de finalewedstrijd in Wenen. Circa 50% van de hotels in Wenen is inmiddels volgeboekt op deze 29ste juni.

Gemiddeld stijgen de hotelkamerprijzen in Wenen tijdens de finale van het Europees kampioenschap circa 53%, van gemiddeld ¤ 146,= naar ¤ 223,=. Enkele hotels proberen optimaal te profiteren en doen hier nog een schepje bovenop; een drie sterren hotel in het centrum van Wenen verhoogde de prijzen van ¤ 103,= tot maar liefst ¤ 500,= per kamer per nacht.

Sommige hotels verbinden behoorlijke condities aan het verblijf tijdens de finale. Eén hotel gaat zover dat deze geen kamers verkoopt, mits de voetbalsupporter vijf nachten in het hotel verblijft. Ongeveer 50% van de hotels heeft tot nu toe alle kamers vol weten te krijgen op de finaledag. Naarmate de finale dichterbij komt en bekend wordt wie de finalisten worden, zullen alle hotels snel vol stromen met supporters.

Tijdens groepswedstrijden geen woekerprijzen
Tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal in Bern, op 9, 13 en 17 juni, zijn alle hotels al zo goed als volledig volgeboekt. Hier stijgen de prijzen echter nauwelijks. De Nederlandse voetbalsupporter betaalt voor een standaard kamer gemiddeld circa ¤ 170,=, ongeveer 10% meer dan normaal.

Uit het contact met de hoteliers blijkt dat de hotels al enige tijd zijn volgeboekt. Ook blijkt dat sommige hoteliers volledig meegaan in de oranjegekte en andere hoteliers nuchter staan tegenover het aankomende EK. We spraken met de manager van een drie sterren hotel met 48 kamers, op een kleine kilometer afstand van het stadion. Het hotel is de hele maand juni volgeboekt, naar eigen zeggen voor de helft met Nederlandse supporters. "In maart werden de laatste beschikbare kamers verkocht. We vragen geen woekerprijzen voor de kamers, alles is volgens de standaard kamerprijs verkocht. De extra omzet genereren we door het plaatsen van een bar buiten en er hier een feest van te maken."

Een driesterren hotel met 62 kamers, circa vijf kilometer van het stadion is ook volledig volgeboekt. "Voor juni is het hotel vanaf januari al volledig volgeboekt, maar niet geheel met voetbalsupporters. We hebben bewust kamers beschikbaar gehouden voor onze vaste gasten. Op dagen van wedstrijden hebben we vijf à tien kamers vol met Nederlandse supporters. Juni is voor ons altijd al een drukke maand in het hoogseizoen. Wat dat betreft kan het EK beter in januari plaats vinden", aldus de hotelier. Vijf à tien kamers met supporters is volgens de hotelier niet genoeg om mee te draven in de oranjegekte.

De ondernemer van een tweesterren hotel, op circa twee kilometer van het stadion, denkt daar anders over. Deze hotelier heeft al zijn kamers al in november vorig jaar verkocht aan het Nederlandse Footballevents en zal zijn hotel vol hebben zitten met uitsluitend oranjefans. "Ik kon mijn kamers voor 150% van de rackrate verkopen aan Footballevents en zit van 8 tot 18 juni volledig volgeboekt met Hollandsupporters. Alles zal oranje kleuren in het hotel, oranje slingers, oranje drankjes, oranje hapjes, alles oranje!

Ook spraken we hoteliers die niet in januari of maart al volgeboekt waren maar al in mei van vorig jaar. Nog voordat de kwalificatieronde was afgelopen en bekend was wie wel en wie niet naar het EK zou gaan, hadden deze hoteliers alle kamers al verkocht aan politie en veiligheidsmensen.

Van Spronsen & Partners horeca-advies heeft in 2006 en 2004 een soortgelijk onderzoek uitgevoerd naar de hotelbezetting en prijzen in en rond Turijn tijdens de Olympische winterspelen van 2006 en tijdens de Olympische zomerspelen in Athene van 2004. Bij deze grootschalige evenementen werden prijzen gevraagd tot 430% boven het normale tarief voor nog beschikbare kamers.