Provincie Antwerpen


20 mei 2008

Minister ontkent problemen op spoorlijn 12: "De capaciteit van de spoorlijn Antwerpen - Essen is voldoende."

Gedeputeerde Inga Verhaert nodigt minister uit voor ritje met de spitsuurtrein van Essen naar Antwerpen.


----------
Sinds de NMBS eind vorig jaar een nieuwe dienstregeling invoerde, regent het klachten van de reizigers op de lijn Antwerpen-Roosendaal: Overvolle treinen, vertragingen, gemiste aansluitingen. Begin dit jaar vroeg gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert aan de minister van Overheidsbedrijven en de NMBS om zo snel mogelijk met oplossingen te komen. Nadat eerder Infrabel stelde dat er eigenlijk geen probleem is, zegt nu ook bevoegd minister Inge Vervotte zelf dat de capaciteit op Lijn 12 voldoende is. "Ik ga daarom de minister een vriendelijke uitnodiging sturen om samen met mij een spitsuurtrein van Essen naar Antwerpen te nemen", zegt Inga Verhaert. "Misschien overtuigen we haar zo van het gelijk van de treinreizigers en de actiegroep".

Een korte historiek

Op 9 december 2007 voerde de NMBS een nieuwe dienstregeling in. Die leidde tot overvolle treinen, vertragingen en gemiste aansluitingen op lijn 12 Antwerpen - Roosendaal. Spontaan groeide het protest bij de reizigers. De ombudsman kreeg verschillende klachtenbrieven en er werd een actiegroep opgericht. Die verzamelde intussen al meer dan 1200 handtekeningen, onder andere van de gemeenteraden van Essen en Kalmthout.

Net voor Kerstmis werd de problematiek aangekaart in de Antwerpse provincieraad. De fractieleiders van de verschillende partijen stuurden gezamenlijk een brief naar minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte met de vraag om zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Eind januari kwamen gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert en haar Nederlandse collega mevrouw Cora Steffens gezamenlijk met drie concrete maatregelen om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de reizigers. Zo pleitten zij voor het inzetten van langere treinstellen. Zij stelden ook voor om een deel van het personenvervoer van en naar Nederland over de volledig afgewerkte, maar nog niet in gebruik genomen hogesnelheidslijn te vervoeren. Dit met stopplaats in Brecht en uiteraard rekeninghoudend met de nodige veiligheidsvoorschriften. En zij braken een lans voor het verder doortrekken van lijn 11. Zo zou het goederenverkeer niet langer alleen over lijn 12 richting Nederland zou moeten sporen.

De NMBS lachte eerst de voorstellen weg. Maar enkele weken later kondigde minister Vervotte aan dat er vanaf juni treinen zouden rijden op de hogesnelheidslijn. Alleen had Infrabel het niet zo begrepen en liet weten dat het toch niet mogelijk zou zijn om tegen dan de treinen te laten rijden.

Eind maart deelde Infrabel dan aan de provincie officieel mee dat de gemaakte voorstellen niet verder zouden bekeken worden. Reden: er zou geen probleem zijn op de lijn Antwerpen-Roosendaal. Een stelling die minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte in het federale parlement ook bijtreedt.

Uitnodiging

"Ik stel ondertussen vast dat de klachten blijven duren. Ik ga daarom de minister vriendelijk uitnodigen om samen met mij een spitsuurtrein van Essen naar Antwerpen te nemen", zegt Inga Verhaert. "Ik zal haar ook graag in contact brengen met de mensen van de actiegroep Lijn 12. En hopelijk komen we dan samen tot een oplossing." Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Sven Van Elst, medewerker Inga Verhaert
tel. 03 240 52 52 - gsm 0496 25 41 73