Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 112

datum: 20 mei 2008

Doorbraak bereikt dankzij stedenbouwkundige visie van Jo Coenen

Schetsplan: ABC-school De Vlindervallei Kruiskamp eind 2009 klaar

De komst van de ABC-school in De Vlindervallei in Kruiskamp is een belangrijke stap dichterbij. Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben dinsdag 20 mei 2008 ingestemd met een schetsplan van architect Huub Frencken, in samenspraak met voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen. Met het plan kan de ABC-school eind 2009 van start in optimale huisvesting. De gemeenteraad wordt binnenkort gepeild over de financiering.

Met het plan wordt het gebied tussen de Evertsenstraat en Van Galenstraat het sociale middelpunt van de wijk. In de gebouwen komen diverse voorzieningen, waaronder tien klaslokalen voor De Vlindervallei, een nieuwe sportzaal, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en speluitleen. Ook gaat GGD/Thuiszorg jeugdzorg aanbieden in het gebouw.

Na een moeizaam traject van enkele jaren biedt dit schetsplan de mogelijkheid om voortvarend te starten met de voorbereidingen van de bouw. Naar verwachting opent de ABC-school eind 2009 haar deuren.

Gerda Eerdmans, wethouder Onderwijs en tevens wijkwethouder: "Juist in Kruiskamp is een ABC-school een belangrijke en kansrijke werkwijze. Dankzij het plan is een oplossing gevonden voor een moeilijk dossier. Met behoud van de bijzondere gebouwen en moderne nieuwbouw, bieden we alle inwoners van Kruiskamp-Koppel vanaf volgend jaar een combinatie aan voorzieningen die de wijk heeft verdiend." Stichting Meerkring en Oudergroep Vlindervallei Kleurrijk zijn blij dat de daadwerkelijke bouw binnen enkele maanden start.

Fasering
Het plangebied dat wordt begrensd door de Van Brakelstraat, Van Galenstraat, Bankaertstraat en Evertsenstraat wordt in drie fases aangepakt. De essentie van het schetsplan is dat het voormalige kenmerkende schoolgebouw van architect Zuiderhoek behouden wordt.

In de eerste fase wordt dit pand verbouwd en uitgebreid. Na verbouwing verhuist basisschool De Vlindervallei naar één vleugel. In de andere vleugel komt een vestiging van de GGD Jeugdzorg. In de nieuwbouw komen de overige lokalen en een sportzaal. De uitbreiding verbindt bovendien de twee bestaande gebouwen in het gebied. Het deel van de openbare ruimte dat nodig is voor een goed functioneren van de school wordt opgeknapt. Voor de eerste fase, die zo'n 4,7 miljoen euro kost, is financiële dekking gevonden. De gemeenteraad wordt nog gepeild over de wijze waarop dit bedrag beschikbaar wordt gesteld. Om de eerste fase te kunnen realiseren is een planologische procedure nodig. Deze wordt komende maanden gevoerd.

Informatie- en inspraakbijeenkomsten

Voor ouders, omwonenden en andere betrokkenen worden twee bijeenkomsten georganiseerd waarop meer informatie wordt gegeven. Die bijeenkomsten zijn op 10 juni van 15.00 - 17.00 uur, in of bij het schoolgebouw. Voor de kinderen is er wat vertier op het schoolplein. Op woensdagavond 11 juni is er een tweede bijeenkomst van 19.00 tot 21.00 uur.

Planning en inspraak
Het schetsplan ligt van 2 juni tot en met 13 juli 2008 ter inzage in Stadsinformatiecentrum De Observant en wijkcentrum De Roef. Belangstellenden kunnen hun inspraakreactie hierop gedurende deze periode schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, ter attentie van de heer R. Limburg, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Eind juni 2008 wordt de uiteindelijke bouwaanvraag ingediend. Na de zomervakantie zal vervolgens het college de planologische procedure starten, in welk kader opnieuw terinzagelegging plaatsvindt en de mogelijkheid bestaat zienswijzen kenbaar te maken.

Voorgeschiedenis
De planvorming heeft enkele jaren in beslag genomen. Een vorig plan kreeg de nodige kritiek omdat het geen recht deed aan het monumentale karakter van het oude schoolgebouw, destijds ontworpen door de Amersfoortse architect Zuiderhoek. Mede dankzij inschakeling van de deskundigheid van Jo Coenen ligt er nu een plan waarin geen afbreuk wordt gedaan aan het monumentale karakter van het gebouw.

Informatie:
. Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, 033 469 43 63, 06 52 53 55 41 of h.wiersema@amersfoort.nl. . Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO) 033 469 42 82, b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.


---- --