Gemeente Schiedam


Mei

Gemeentearchief Schiedam op zoek naar films en verhalen

20 mei 2008

Onschuldig ogende familiefilmpjes kunnen jaren later een heel andere betekenis krijgen.

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NPS zond bijvoorbeeld op dodenherdenking een indrukwekkende documentaire uit genaamd De andere familie Frank.

Hierin werd aan de hand van in het Joods Historisch Museum in Amsterdam herontdekte amateurfilmpjes een inkijkje gegeven in het privéleven van een gezin in de Betuwe. Het wrange is dat de beelden zowat het enige zijn dat van de familie Frank is overgebleven- de gezinsleden zijn omgebracht in concentratiekampen.

Cameras voor thuisgebruik waren voor de oorlog niet wijd verspreid. Filmcameras waren duur, en de film moest net als bij fotorolletjes apart ontwikkeld worden. Pas in de jaren 1970 werd door de opkomst van Super 8 thuis filmen voor meer mensen toegankelijk. Nadat weer later videos gemeengoed waren geworden volgden digitale beelddragers elkaar in rap tempo op. Vandaag de dag heeft bijna elke moderne mobiele telefoon ook de mogelijkheid om bewegend beeld op te nemen.

Voor- en nadelen
Een nadeel van die ontwikkelingen is dat systemen snel verouderen. Videorecorders zijn geen gemeengoed meer, en om een filmprojector te pakken te krijgen kunt u bij wijze van spreken ook beter naar een antiekhandelaar. Er is dus een grote kans dat bij wie ooit enthousiast familiefilmpjes maakte de resultaten daarvan nu liggen te vervagen in een kast. Als er op die filmpjes echter unieke beelden van Schiedam te zien zijn, heeft u geluk want het Gemeentearchief Schiedam biedt u dan aan de beelden op een (nu nog moderne) dvd te zetten in ruil voor een kopie voor onze collectie. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan even contact met ons op.

Verhalen over Schiedam
We zijn niet alleen op zoek naar bewegend beeld uit het verleden, we werken ook aan de toekomst. Daarom organiseert het Gemeentearchief de Grote Schiedamse Verhalenwedstrijd. Op 11 oktober 2008 is het weer Landelijke Archievendag, voorafgaand aan de Week van de Geschiedenis. Ter gelegenheid van het thema Verhalen is het Gemeentearchief Schiedam op zoek naar Schiedamse Verhalen. Daarom is de oproep aan u om een verhaal te schrijven over Schiedam en dit vóór 1 september aan ons te sturen.

Voor de wedstrijd is het essentieel dat uw verhaal over Schiedam gaat. Ook zijn er drie categorieën, namelijk basisonderwijs, voortgezet onderwijs en volwassenen. De prijsuitreiking is op 11 oktober op de Landelijke Archievendag!

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.