Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16

1423 AJ Uithoorn
Postbus 8

1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

"De wijk leeft"! - Project voor scholen Meerwijk


20 mei 2008 print
Dit schooljaar doen De Kajuit en De Springschans in Meerwijk mee aan het project "De Wijk Leeft". Het project is op 13 mei begonnen. Op woensdag 28 mei, de Nationale Straatspeeldag, is de feestelijke afsluiting. Deze dag belooft een groot feest te worden: Meerwijk Leeft!

De dag begint met een gezamenlijke warming-up: kinderen en leerkrachten van beide scholen beginnen om half negen op het schoolplein met streetdance. De rest van het programma is als volgt:

In de ochtend vinden onder schooltijd de volgende activiteiten plaats:
* Poppentheater voor groepen 1 en 2: De kinderen maken eenvoudige handpoppen, spelen ermee, en studeren liedjes in. Ze geven aan het eind van de ochtend een kleine presentatie voor de ouders. Voor De Kajuit vindt dat om 11.30 plaats op het schoolplein, voor De Springschans om 11.50 bij de Laan van Meerwijk. Dit wordt verzorgd door poppenspeler Frans Hakkemars.

* Dans voor groep 3: De kinderen oefenen onder begeleiding van een dansdocente van De Hint allerlei dansen. Aan het eind van de ochtend is in het speellokaal een optreden voor de ouders.
* Schilderen voor groep 4: De kinderen schilderen in groepen op grote doeken. Het resultaat is vijf kunstwerken, die afzonderlijk, maar ook als één geheel tentoongesteld kunnen worden. Corrie Eeltink van de Penseelstreek heeft deze activiteit onder haar hoede.

* Fotografie voor groep 5: De leerlingen fotograferen in groepjes leuke en minder leuke plekken in de wijk en schrijven erbij waarom ze die plekken gekozen hebben. Van het geheel wordt een productie gemaakt, die onder de aandacht van buurtbeheer Meerwijk wordt gebracht. Op De Kajuit begeleidt Margot Fiechter het fotograferen, op de Springschans Patrick Hesse.

* Muziek voor groep 6: De leerlingen maken muziekinstrumenten van kosteloos materiaal. Daarmee vormen ze een `rotzooiorkest' en geven een uitvoering aan het eind van de ochtend. Twee docenten van De Hint voeren deze activiteit uit.

* Koken voor groep 7:. In groepjes gaan de kinderen koken. Ze maken een gerecht wat bij elkaar een echte maaltijd wordt. Deze wordt aan het eind gezamenlijk opgegeten. Hierbij leren ze niet alleen koken, maar ook samenwerken, opruimen, eten proeven. Harriette Pouw begeleidt het koken.

* Graffiti voor groep 8:. Onder inspirerende leiding van een student gaan de kinderen met graffiti aan de slag.

's Middags is er een programma voor alle bewoners van Meerwijk op verschillende plekken in de wijk. Op het programma staat onder andere:
* Poppenvoorstelling. Tussen 14.00 en 16.00 uur fietst poppenspeler Frans Hakkemars door Meerwijk en laat kinderen lammetjes maken. Om
16.00 uur is de poppenvoorstelling `Wolletje Tim' door poppentheater De Kleine Zon op de speelweide van Flevomeer.
* Kinderzangkoor Xing. In het voorprogramma van de poppenvoorstelling `Wolletje Tim' zingt het kinderzangkoor Xing onder leiding van Ireen van Bijnen.

* Mega-schilderkunstwerk. Corrie Eeltink maakt tussen 13.00 en 15.00 uur samen met een aantal kinderen een megakunstwerk van de vijf geschilderde doeken die 's morgens zijn gemaakt.
* Kinderkookrestaurant. Tussen 13.00 en 16.00 uur is er op het schoolplein een kinderkookrestaurant, waar bewoners, ouders en kinderen kunnen komen eten.

* Oud-Hollandse spelen. Achter bakker Versteeg in Kogge, Karveel en Klipper zijn onder leiding van Ria Tammer allerlei spelactiviteiten voor kinderen.

* Oppimpen Caravans. Twee caravans worden 's middags opgepimpt door kleine graffitikunstenaars. De caravans worden ingericht als `schildercaravan' en `kookcaravan'. Na het project kunnen organisaties en particulieren de caravans huren om activiteiten voor kinderen en volwassenen mee te organiseren. Eén van de caravans rijdt door Meerwijk om de festiviteiten op 28 mei aan te kondigen.

* Amstelduin in de Grote Lijster organiseert tussen 13.00 en 15.30 uur zijn jaarlijkse zomermarkt. Op het plein rond het hoofdgebouw wordt tussen 15.00 en 16.00 uur een skelterrace gehouden.

De projectgroep voor deze dag bestaat uit medewerkers van kunstencentrum De Hint, poppenspeler Frans Hakkemars, Atelier De Penseelstreek en een heleboel vrijwilligers. Het project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van diverse organisaties en de gemeente.

Helpen? Graag!

Er staan al een heleboel mensen klaar om te helpen op woensdag 28 mei. Maar om alle activiteiten goed te laten verlopen, zijn alle helpende handen welkom. Aanmelden kan bij Harriette Pouw via hcpouw@caiway.com. Verdere informatie krijgt u ook via de caravan die vanaf 13 mei door de straten van Meerwijk rijdt.
^