VVD


20-5-2008

Europese Commissie presenteert voorstellen gezondheidscheck landbouw

VVD-europarlementariër Jan Mulder is gematigd positief over het voorstel dat de Commissie vandaag gedaan heeft voor de Gezondheidscheck, oftewel tussentijdse evaluatie, van het Europese landbouwbeleid. Hij denkt dat het voorstel een goede voorzet is voor de besluitvorming die in de komende maanden plaats zal moeten vinden.

Minder positief is hij over het voorstel om de modulatie (overheveling van landbouwgelden naar de plattelandsontwikkeling) drastisch te verhogen. Mulder: "Ik ben tegen het korten van de directe inkomensondersteuning met een extra 8%. Er bestaat een redelijke kans dat de inkomensondersteuning in de komende jaren sowieso al extra gekort zal moeten worden, als gevolg van de toetreding van Roemenie en Bulgarije. Bovendien heb ik nog grote twijfels over de effectiviteit van plattelandsontwikkelingsfondsen. Allereerst moet er voor gezorgd worden dat deze fondsen veel meer dan nu het geval is gericht worden op boeren."

Mulder is positief over het feit dat de Europese Commissie er vanuit gaat de melkquota in 2015 uitgefaseerd zullen worden. In aanloop daar naartoe stelt de Commissie voor om de melkquota nog vier keer met één procent uit te breiden. Mulder: "Het is goed dat de melkquota uitgefaseerd worden, maar we moeten dan wel zorgen voor een zachte landing van de zuivelmarkten. Ik twijfel of het voorstel van de Commissie in dat opzicht wel zacht genoeg is. In denk dat de melkquota de komende jaren met minstens 2% per jaar uitgebreid moeten worden."

Mulder is ook positief over het voorstel om verzekeringssystemen voor oogstschade en dierziekten Europees te ontwikkelen, iets wat hij al lang propageert. Hij is echter voorlopig van mening dat dit gefinancierd moet worden uit de plattelandsfondsen en niet uit landbouwfondsen. De Commissie wil dat lidstaten voor dit soort maatregelen, maar ook andere maatregelen om bepaalde sectoren te ondersteunen, maximaal 10% van de directe inkomensondersteuning van hun boeren kunnen afromen. Mulder: "Dit voorstel lijkt verdacht veel op vrijwillige modulatie en ik ben dan ook bang dat dit tot concurrentieverstoringen gaat leiden op de Europese interne markt."