Socialistische Partij

SP en PvdA samen tegen sloop Piuskerk

20-05-2008 * De Piuskerk in Slotervaart staat in de top 100 van naoorlogse monumenten. Toch wil het stadsdeel de kerk slopen. SP en PvdA vinden dat dat voorkomen moet worden. De waarde van de kerk, in 1959 ontworpen door het bureau van Jan van der Laan, is groot. Naast het architectuurhistorische belang van deze kerk, is het ook nog eens een gezichtsbepalend bouwwerk in de buurt.
Hans Bakker
Begin dit jaar heeft SP-raadslid Hans Bakker wethouder Herrema aangespoord tot actie om sloop van de kerk te voorkomen. De wethouder kondigde aan een voorstel te maken, waarbij de centrale stad zeggenschap krijgt in plaats van het stadsdeel. Het streven van de SP om de kerk te behouden heeft nu vervolg gekregen in de vorm van schriftelijke vragen die Hans Bakker maandag samen met PvdA-raadslid Hetti Willemse aan het College heeft gesteld.

Bakker: "Als je van de top 100 van naoorlogse monumenten meer wil maken dan een vrijblijvende opsomming, moet je een uiterste inspanning leveren voor behoud van die top 100." Willemse vult aan: "Monumenten zijn een integraal onderdeel van Amsterdam en spelen een belangrijke rol als direct zichtbare dragers van cultuur. Zo ook de Pius X in Slotervaart."