Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad Hilversum 14 mei

publicatiedatum: dinsdag 20 mei 2008

In het Forum hield de buurvrouw van het bouwvallige huis Leeuwerikstraat 108 een fotopresentatie. Mevrouw Broekhaus toonde zich bezorgd om de gevaarlijke situatie, waaronder de verspreiding van asbest, en het feit dat deze situatie nu al jaren duurt en de gemeente de bestuursdwang niet toepast.

Er waren zoveel insprekers (tien) over het Wijkcirculatieplan Bloemenbuurt-Zuid/Schildersbuurt dat de beschikbare vergadertijd niet genoeg was voor de advisering aan het college. Dat komt nu in De Discussie van 4 juni aan de orde. De meeste insprekers waren voorstanders van een andere variant dan b. en w. hadden voorgesteld.

Het Definitieve Ontwerp voor de nieuwe inrichting van de Noodweg ging met een positief advies naar het college. Wethouder Verkeer Erik Boog gaat bekijken of er met het oog op de duurzaamheid 's nachts kan worden geëxperimenteerd met het dimmen van de straatverlichting.

De Wielklemregeling kreeg een positief advies van D66, CDA en PvdA. De meeste andere fracties neigden weliswaar naar een positief advies, maar zij wachtten liever nog even op nadere informatie van verkeerswethouder Boog. De laatste beloofde dat de nieuwe regeling terughoudend zal worden toegepast.

De Ontwerp-begroting 2009 gewest Gooi en Vechtstreek gaat met een positief advies naar de raad. De PvdA had bij monde van Herman van Dijk wel een paar vragen. De fractie wilde meer weten over arbeidskrachten die zonder vergunning voor het gewest werkten, de dure nieuwe huisvesting van het gewest en de consequenties van de gemeentelijke herindeling voor het gewest. Hilversumse raadsleden die ook in het algemeen bestuur van het gewest zitten, gaan hier verder over praten.

Bij het onderwerp Vragen aan college toonde PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager zich bezorgd over jongeren van 13 tot en met 16 jaar die blowen op hangplekken. De politie kan hier niet goed tegen optreden omdat een juridisch kader ontbreekt. De sociaal-democraten vinden dat de rol van de ouders van deze hangjongeren onderbelicht is. Het college maakt nu een notitie die waarschijnlijk op 11 juni behandeld wordt in De Discussie. Dezelfde fractie wil graag dat er een stadstrand komt in Hilversum. Wethouder Jan Rensen reageerde dat het college aan de realisering van zo'n strand graag wil meewerken, maar dan moet er eerst wel een exploitant zijn die het initiatief neemt. Hij hield zijn gehoor voor dat er voor een dergelijk initiatief nu geen geld is, maar de raad zou dat kunnen reserveren in de Zomernota of in de nieuwe begroting.

Naar aanleiding van een vraag van Karen Heerschop (fractievoorzitter Leefbaar Hilversum) gaf wethouder Ton Roerig van Ruimtelijke ordening aan dat de gemeente niet zal meewerken aan het maken van overkappingen bij horecagelegenheden. Exploitanten zouden om vergunningen voor het maken van overkappingen kunnen vragen in verband met het rookverbod dat op 1 juli van kracht wordt.