Gemeente Hilversum

Acties voor veiliger overweg Soestdijkerstraatweg Hilversum

publicatiedatum: dinsdag 20 mei 2008

De spoorwegovergang in de Soestdijkerstraatweg geniet een twijfelachtige eer. De overweg is landelijk bijna de onveiligste. En dat komt dan vooral omdat met name voetgangers vooral tijdens de spits massaal de gesloten spoorbomen negeren. Er waren weliswaar geen dodelijke ongevallen, maar dat scheelde af en toe niet veel. Ook Dennis van Schie, stagiair op het gemeentelijke bureau Openbare Orde en Veiligheid, schrok van de erg slechte reputatie van de Hilversumse overweg. Voor zijn HBO-opleiding Integrale Veiligheidskunde werkt hij mee aan de wijkveiligheidsplannen in Hilversum.

Tijdens een bewonersavond een jaar geleden over het plan voor Zuidoost bleek de overweg qua onveiligheid hoog te scoren. De omwonenden wezen de gemeente daar nog eens op. Dennis ging daarmee samen met collega Anneke la Rose aan de slag. Zij brachten de betrokkenen bij elkaar. Dat waren het nabijgelegen ROC, de NS, ProRail, Spoorwegpolitie, politie Gooi en Vechtstreek, het Korps Landelijke Politiediensten en de beheerder van het station Sportpark. Een paar steekproeven bewezen het gelijk van de omwonenden. Voetgangers, (brom) fietsers, maar ook automobilisten die ondanks de neerdalende of reeds gesloten spoorbomen nog gauw even naar de overkant wilden.

Veiligheidscoördinator J. Eijer van het ROC: "En dat zijn echt niet allemaal studenten van ons. Ook personeel van de bedrijven op het Arena Park houdt zich vaak niet aan de regels. Wij werken graag mee, want je moet er toch niet aan denken dat je ouders van een student moet bellen dat er wat met hun kind op de overweg is gebeurd. In september krijgen de studenten het voorlichtingsprogramma 'Luister eens' te zien. Dat gaat over de impact van (bijna) ongelukken op treinmachinisten".

De gemeente Hilversum maakt serieus werk van integrale veiligheid. Hoogste tijd daarom voor acties van betrokkenen bij de overweg. Maandagmorgen en vanmiddag was het zover. Er was heel veel blauw op straat, maar ook in de treinen. In het totaal zo'n veertig dienders lieten zich zien en ze traden zonodig op. Maandagmorgen hadden al 22 reizigers een verbaal gekregen omdat ze zwartreden of vervalste vervoersbewijzen hadden. Twee reizigers die verzet pleegden, werden meegenomen naar het bureau. Omdat de politie in felgele hesjes nadrukkelijk aanwezig was op en bij de overweg viel het aantal overtredingen daar mee. Dat was ook de kritiek van enkele omstanders. "Het gaat ons ook niet om het aantal boetes, maar om de verbetering van de veiligheid. Dit is een pilot. In juni gaan we de resultaten van deze acties evalueren. Het zit er in dat we na de zomervakantie nog een keer terugkomen met een soortgelijke actie", aldus Dennis van Schie.