Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

Machtspolitiek v/h ergste soort in Tilburg over het Adje-theater met ruim 7,5 miljoen euro onverantwoordelijke geldsmijterij


20-5-2008

Gisterenavond is in Tilburg het nieuwe college geïnstalleerd en het Adje-theater waar het vorige college over is gevallen wordt nu nog geen maand later wel ondersteund door de eerdere felle tegenstanders VVD en SP.

Er zijn nu totaal geen nieuwe feiten maar wel een draai van 180graden!!! De SP en VVD gaan nu samen met de eerdere voorstanders van het Adje theater, PvdA en Groen Link, op het pluche zitten.

Het geeft te denken dat de SP en de VVD nu ineens wel hun schouders onder het theater voor Adje willen zetten, de eigen geloofwaardigheid wordt hier klaarblijkelijk ondergeschikt gemaakt aan de zucht naar de macht.

Zie bijlage het betoog met moties

Bijlagen:

College verantwoording programma 19 mei.doc

Allereerst wil ik uitspreken trots te zijn op mijn eigen fractie die in een zeer korte tijd en in uiterst moeilijke omstandigheden zich enorm goed heeft ontwikkeld.
De LST is hier zowat de enige fractie die stabiel, standvastig en betrouwbaar is gebleken.
Daarentegen wordt in deze raadszaal puur uit angst, vaak geprobeerd een verkeerd beeld van de LST neer te zetten, of worden we zelfs buitengesloten.
Het is goed om er even bij stil te staan dat de Lijst Smolders 12 % van de kiezers achter zich heeft staan en de grootste winnaar is bij de laatste verkiezingen! Gelukkig is voor de LST de waardering buiten deze raadszaal als maar groter aan het worden.
Het Brabants Dagblad omschreef dit nieuwe College als een couveusekindje, maar dit couveusekindje zal nog veel langer kunstmatig in leven gehouden moeten worden.
Dat zal waarschijnlijk wel moeten tot aan de nieuwe verkiezingen in maart 2010.
Politiek gezien hebben de PvdA en Groen Links in no-time het CDA ingeruild voor de SP en de VVD. Lekker stabiel clubke zullen we maar zeggen!! Dat daar vervolgens een nietszeggend collegeprogramma is uit komen rollen is dan ook niet zo verbazingwekkend. Blijkbaar was er voor dit collegeprogramma ook geen titel te verzinnen, maar gezien de inhoud mag dit collegeprogramma dan ook geen naam hebben.

Het is uiterst schadelijk als een College van de 6e stad van het land valt over een onverantwoordelijke uitgave van 7,5 miljoen euro, met Adje die zich zorgen maakt om Tilburg en als uithangbord onze stad op de kaart wil gaan zetten. Tot overmaat van ramp bleek al heel snel dat het nieuwe College gewoon verder wilde gaan met Adje, alsof het om enorme stadsbelangen zou gaan zoals bij Interpolis of bij de Fuji. Eerdere felle tegenstanders van dat Adje-theater, de SP en de VVD, bleken met wethoudersposten in het vooruitzicht, ineens 180 graden te zijn gedraaid en dat met onderliggende stukken die nog steeds volstrekt tekort schieten.
De Bonheur Groep was voor de val v/h College al in gesprek over exact dezelfde rol als nu. Gewoon de Horeca exploiteren en het horecagedeelte inrichtten zoals dat altijd gaat.
Dat is overigens ook in de oude onderliggende stukken van de LA-Group te lezen.
De horecaondernemer heeft mij telefonisch bevestigd dat hij nooit betoogd heeft dat zijn plannen nu anders zouden zijn als voor de val van het College. Motie1
Door op deze ongeloofwaardige wijze te blijven doordrammen wordt er op zijn minst de schijn gewekt dat er reeds met marktpartijen onomkeerbare afspraken zijn gemaakt.
Het enige wat vandaag deze onverantwoordelijke investering van ruim 7,5 miljoen euro door kan laten gaan is pure machtspolitiek en wel van het ergste soort. Juist datgene wat door de SP,VVD en de LST de afgelopen 2 jaar zo verfoeid is.

De woorden van SP leider de heer v/d Hout en VVD leider de heer Moller tijdens de presentatie van dit Collegeprogramma op 29 april waren dan ook legendarisch.
De heer van de Hout vond het zelfs ontzettend gezellig en zei dat ZE er inhoudelijk eigenlijk heel snel uit waren en vervolgens zei de heer Moller dat hij liever met anderen partijen wilde samenwerken. Lekker geloofwaardig zullen we maar zeggen.
De werkelijke strijd ging dan ook niet om de inhoud van het Collegeprogramma, want dat was met al die gezelligheid snel geregeld. De echte strijd barstte pas los bij de verdeling van hun eigen wethoudersposten. Daar moest zelfs de persconferentie nog voor worden uitgesteld.
Het gaat dus weer niet over de inhoud en wat goed is voor de stad, maar wederom om de goudgerande baantjes. Waarschijnlijk heeft Tilburg er weer een primeurtje bij. We hebben nu zelfs twee echte ¾ wethouders, de zoveelste stadspromotie voor Tilburg. Nu de SP zelf op het pluche zit zijn er meer wethouders dan ooit tevoren. Eindhoven heeft er bijvoorbeeld maar 4.
De SP en de VVD zouden ook nooit samenwerken met de in hun ogen zeer onbekwame Gon Mevis, die daar onlangs ook nog een motie van wantrouwen voor aan zijn broek kreeg.
Ook op dit punt was het pluche voor de SP en de VVD belangrijker. Beide hebben het nu ontzettend gezellig met Gonnie. Wethouder Moller mag binnenkort dan ook gaan uitleggen wat Gonnie met 8 miljoen euro heeft uitgespookt en wat dat allemaal heeft opgeleverd.

De eindstreep halen voor dit nieuwe College is eigenlijk ook niet zo moeilijk, want het grote zomerreces staat al voor de deur en dan is het jaar 2008 al weer een eindje voorbij.
Vervolgens gaan de meeste partijen in het jubileumjaar 2009 doen waar ze heel erg goed in zijn, een jaar lang feestvieren met de PvdA, de portemonnee van de ander.
En als ze dan uitgefeest zijn, staan de nieuwe verkiezingen in maart 2010 al voor de deur.
Maar voor het zover is hebben de SP en de VVD hier vandaag op de eerste dag van dit nieuwe College al heel veel uit te leggen, zoals o.a. over het Adje-theater. Het zou echt een brevet van onvermogen zijn als men alleen met bijzaken komt zoals een horeca-exploitant die dit ruim 7,5 miljoen euro kostende plan vlot zou moeten gaan trekken. Het is een schande dat wij als hoogste orgaan "De Raad" niet eens een nieuwe nota hebben ontvangen om vervolgens weloverwogen een nieuw besluit te kunnen nemen. Wat we in de kranten hebben kunnen lezen is niets nieuws en dat doet het ergste vrezen voor de SP en de VVD. Motie2.
Verder mogen de SP en de VVD ook uitleggen of het normaal is dat deze nu al verwende startende jonge ondernemers salarissen van bruto 60.000 tot 70.000 euro nog laag vinden ook.
Dit terwijl wij als gemeente de komende drie jaar hen subsidiëren door 720.000 euro in mindering te brengen op de toch al relatief lage huur. Motie3.

Wel heeft U in het Collegeprogramma onze grote zorg gedeeld dat er te weinig voorzieningen zijn voor de jeugd. Het verheugt ons, dat u versneld onze motie wil uitvoeren om een kinderboerderij en milieueducatiecentrum te realiseren in de Reeshof. Ook de inbreiding in het centrum was de LST van meet af aan een doorn in het oog omdat de menselijke maat daardoor geheel aan het verdwijnen is en de limiet allang bereikt is. We zijn lang een roepende in de woestijn geweest, maar ook daar wordt nu gelukkig eindelijk in dit Collegeprogramma aandacht aan besteed.

In de pijler fysiek vinden we uw gebrek aan visie met betrekking tot de Spoorzone stuitend. Slechts 7 nietszeggende zinnetjes wijdt u aan dit kansrijke gebied. U besteedt wel meer aandacht aan de Reeshof maar uitsluitend om electorale redenen en presenteert daarbij de ene na de andere dooddoener, ik herhaal de ene na de andere dooddoener
Zo gaat u het winkelcentrum Dalem afbouwen.
Hadden de Reeshofbewoners na 10 jaar wachten op dat winkelcentrum iets anders kunnen verwachtten dan, of is er onderhandeld om dat winkelcentrum wat nu half afgebouwd is zo te laten staan als een KORT project? U gaat ook winkelcentrum Heyhoef uitbreiden?
Dat horen we ook al langer dan 10 jaar en daar zit nog steeds geen enkel schot in die uitbreiding. U gaat ook na jarenlange discussies horeca realiseren in het Reeshofpark?
Wat een onzin. Het is horeca-ondernemer van der Meijs die dat gaat doen in ruil voor meer dan 150 gratis parkeerplaatsen van de gemeente. Gaat u dat laatste maar eens uitleggen aan de winkeliers van winkelcentrum Heyhoef die straks te maken gaan krijgen met uw BETAALD parkeren.
U gaat bovendien ook de Noordwesttangent afronden. En weer vraag ik me dan af: hadden we iets anders mogen verwachten? Het NIET afronden van een weg waardoor duizenden belastingbetalers in de Reeshof al heel lang in de file staan lijkt me geen optie, temeer omdat u anders in 2010 op de eerder toegekende subsidie's gekort gaat worden?
Met andere woorden: In het westen niets nieuws!! Dus; Im Westen Nichts Neues
Kortom dit Collegeprogramma zonder titel is grotendeels niets meer dan ouwe wijn in nieuwe zakken en deze wijn met 'n korte houdbaarheidsdatum, is inmiddels al heel troebel geworden!

--

1 Adje Auberge.doc

LIJST SMOLDERS TILBURG
MOTIE

De gemeenteraad van Tilburg in vergadering bijeen op 19 mei 2008.

Constaterende dat:

· Horecaondernemers in de rij zouden staan voor deze mooie locatie en al zeker met een huur van 58.500 euro voor 390m2 vloeroppervlak met ook nog mogelijkheden voor een terras midden in het centrum, 10 dagen kermis en div. evenementen voor de deur, tel uit je winst!
· De huur inclusief energie is en deze een flinke kostenpost is in de horeca. (Denk aan Airco, terrasverwarming, bak en kookplaten, ovens, frituurkachel, koelcel en vrieskasten enz. enz.)
· Door inclusief energie te verhuren er geen enkele prikkel uitgaat van de huurder om zuinig om te gaan met die energie.
· U indirect de Bonheur Groep het exploiteren van de horeca wilt gaan gunnen.
· De horecaondernemer zelf moet investeren in de inrichting helemaal niets nieuws is, maar ook dat dit al gewoon 2 maanden geleden in de second opinion van de LA Group stond.
· Het runnen van een horecabedrijf op deze locatie met deze voorwaarden alleen maar kan leiden tot grote winsten voor de Bonheur Groep wat wij hen uiteraard van harte toewensen, maar helemaal los staat van de haalbaarheid van het plan en een risicovolle investering van 7,5 miljoen euro voor de gemeente rechtvaardigt.
· De Bonheur Groep echt niet de nieuwe stoelen in de zaal, de nieuwe dakbedekking of andere zaken gaat betalen, maar alleen de horecaruimte gaat inrichten zoals allang was afgesproken.
· De Bonheur Groep ook geen geld gaat overmaken, maar heel hard en zakelijk met diverse brouwerijen en leveranciers gaat onderhandelen om zo hun eigen financiële inbreng zo minimaal mogelijk te maken, en als je die markt kent, dan weet je dat er heel veel mogelijk is.

Overwegende dat:

· Er de eerste drie jaar een huurkorting door de gemeente wordt geven van 720.000 euro waardoor indirect deze extreem gunstige voorwaarden voor deze horeca-exploitant, de Bonheur Groep, heeft kunnen ontstaan.
· Vele horecaondernemers door deze enorme huurkorting indirect worden benadeeld.
· Er op zijn minst de schijn van vriendjespolitiek wordt gewekt t.a.v. de Bonheur Groep
· Wij als hoogste orgaan "De Raad" helemaal geen nieuwe onderliggende stukken hebben ontvangen.

Besluit;
Dat u geen definitieve verbintenissen aangaat die het proces van gunning onomkeerbaar maken en de verbouwing van het Midi-theater dus niet wordt gestart alvorens het hoogste orgaan "De Raad" via een nota tijdig kennis heeft kunnen nemen van alle zogenaamde nieuwe feiten en harde toezeggingen en op basis daarvan weloverwogen haar afweging kan maken in een commissie- of raadsvergadering.

en gaat over tot de orde van de dag.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Harrie de Swart, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert

--

2 Adje theater verbouwing 19 mei 2008.doc

19 mei 2008

LIJST SMOLDERS TILBURG
MOTIE

De gemeenteraad van Tilburg in vergadering bijeen op 19 mei 2008.

Constaterende dat:

· Het financieel geweten, registeraccountant de heer Verstraeten, mede is opgestapt door het lichtzinnig omgaan met het uitgeven van belastinggeld bij het Midi-theater.
· Er geen hoorzitting is geweest waar de raad vragen zou moeten kunnen stellen aan alle betrokken partners over hun werkelijke bijdrage aan het project, hoe hard de afspraken zijn en of ze zich eenvoudig kunnen terugtrekken.
· Het Midi-theater geleid heeft tot de val van het gehele College
· Adje die als uithangbord Tilburg op de kaart wil gaan zetten zeer schadelijk kan zijn.
· De directeur van 013 blijkbaar tijd over heeft om als oppas te fungeren voor dik betaalde ondernemers.
· Als de verbouwing toch in gang wordt gezet zonder dat "De Raad" tijdig en volledig is geïnformeerd, er een ongekende machtspolitiek bedreven wordt en dat hebben juist de SP,VVD en LST de afgelopen 2 jaar zo vervloekt.

Overwegende dat:

· In uw nieuwe coalitieprogramma staat dat risico's vooraf goed moeten worden afgewogen in een open discussie in de raad.
· De raad geen nieuwe financiële onderbouwing heeft gezien en deze dus niet heeft kunnen bestuderen
· De raad geen nieuw bedrijfsplan heeft gezien en dat dus niet heeft kunnen bestuderen
· De raad geen stukken heeft kunnen zien waar zogenaamde vage toezeggingen worden omgezet in harde contracten en deze dus niet heeft kunnen bestuderen.
· De initiatiefnemers salarissen van 60.000 tot 70.000 euro voor zichzelf eigenlijk erg laag vinden, terwijl u als College deze initiatiefnemers de komende drie jaar maar liefst voor 720.000 euro wilt gaan subsidiëren.

Besluit;
Dat u geen definitieve verbintenissen aangaat die het proces van gunning onomkeerbaar maken en de verbouwing van het Midi-theater dus niet wordt gestart alvorens het hoogste orgaan "De Raad" via een nota tijdig kennis heeft kunnen nemen van alle zogenaamde nieuwe feiten en harde toezeggingen en op basis daarvan weloverwogen haar afweging kan maken in een commissie- of raadsvergadering.

en gaat over tot de orde van de dag.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Harrie de Swart, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert

--

3 Adje theater salarissen 19 mei 2008.doc

LIJST SMOLDERS TILBURG
Motie

De gemeenteraad van Tilburg in vergadering bijeen op 19 mei 2008.

Constaterende dat:

· De initiatiefnemers van het Midi-theater salarissen van 60.000 tot 70.000 euro laag vinden.
· Het College de eerste drie jaar 720.000 euro subsidie/ huurkorting wil verlenen aan de startende ondernemers die het Midi-theater willen huren.
· Het College ruim 7,5 miljoen euro wil investeren in het Midi-theater
· Het College ook voor die 7,5 miljoen euro, die uit de grondexploitatie komt,
150 ondernemers had kunnen faciliteren voor ieder 50.000 euro.
· Een Tilburgse ondernemer zelf 1 miljoen euro heeft geïnvesteerd in een voormalige bioscoop en deze op geheel eigen kracht heeft omgebouwd tot theater "La Vida".

Overwegende dat:

· Er geen enkele jonge startende ondernemer is die de eerste drie jaar gegarandeerd 60.000 tot 70.000 euro salaris kan opnemen en die dat dan zelfs ook nog laag vindt
· Er geen ondernemer te vinden is die jaarlijks ook 240.000 euro subsidie ontvangt.
· Dat er duidelijk met twee maten gemeten wordt, oneerlijke concurrentie plaatsvindt en er op zijn minst de schijn wordt gewekt van vriendjespolitiek.
· De overgrote meerderheid van de Tilburgse bevolking deze werkwijze verafschuwt
· De grote investering van ruim 7,5 miljoen euro toch al een relatief lage huur kent van 380.000 euro per jaar

Besluit;

Dat wordt afgezien van het plan om de eerste drie jaar 720.000 euro subsidie te verlenen aan de huurders/initiatiefnemers van het Midi-theater in de vorm van huurvermindering en de toch al relatief lage huur van 380.00 euro per jaar gewoon geheel in rekening gebracht gaat worden in maandelijkse termijnen als het pand wordt opgeleverd.

en gaat over tot de orde van de dag.

Hans Smolders, Peter v/d Hoven, Harrie de Swart, Arjen Roos, Patrick v/d Wijgert

--