Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de commissies

De commissies Algemene Zaken en Veiligheid, Dienstverlening, Stedelijke Ontwikkeling en Middelen en Buitenruimte hebben kort geleden vergaderd. Wij hebben de belangrijkste punten per commissie voor u samengevat. De agendas, notulen en de stukken van alle commissies kunt u vinden op het internet in het BestuursInformatieSysteem (BIS)

Commissie Algemene Zaken en Veiligheid: 21 april

Nieuwe Districtschef Politie

De leden van de commissie hebben kennis gemaakt met de heer Van Tol, de nieuwe districtchef Oost van de Politie. Onder dit district vallen naast Capelle ook Krimpen aan den IJssel en de deelgemeenten Prins-Alexander en Kralingen-Crooswijk.

Presentatie rekenkamer onderzoek Digitale Dienstverlening De Rekenkamer heeft het onderzoek, wat zij heeft laten uitvoeren naar de digitale dienstverlening van de gemeente, gepresenteerd. Het blijkt dat Capelle dit soort dienstverlening goed op orde heeft. Ook ten opzichte van de andere vergelijkbare gemeenten die bij dit onderzoek betrokken waren.

Jaarverslagen
Het jaarverslag van de Rekenkamer (en het jaarplan 2008), de jaarverslagen van de Ombudsman, van de commissie voor bezwaar en beroep, van de interne klachtenregeling en het burgerjaarverslag passeerden de revue. Op 16 april waren de jaarverslagen, met uitzondering van dat van de Rekenkamer, gepresenteerd en in deze commissievergadering was het mogelijk nadere vragen te stellen en de verslagen met elkaar te bespreken.

De Ombudsman maakte Capelle een compliment, ten opzichte van de vergelijkbare gemeenten zijn er in Capelle minder klachten. De nieuwe compacte vorm van het burgerjaarverslag werd gewaardeerd. Geconcludeerd mag worden dat Capelle het goed doet, gemiddeld genomen zijn er niet veel klachten ten opzichte van het aantal genomen besluiten. Duidelijk werd dat de gemeente - en in het bijzonder de afdeling Sociale zaken - in 2007 hard gewerkt heeft aan het verder verbeteren van de dienstverlening.

Commissie Algemene Zaken en Veiligheid: 15 mei

Conceptbeleidsplan Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De commissie is geïnformeerd over het conceptbeleidsplan van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In het gebied van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wordt samengewerkt door de gemeenten en de operationele diensten met taken op het gebied van brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening en handhaving van de openbare orde. In het conceptbeleidsplan komen onder meer zaken aan de orde betreffende de prestaties van de Veiligheidsregio, de landelijke beleidsdoelstellingen en de informatievoorziening in geval van calamiteiten.

Commissie Dienstverlening: 22 april

Jaarverslag Wmo adviesraad

Bij de behandeling van de stukken ter kennisname werd gesproken over het Jaarverslag 2007 van de Wmo adviesraad. Omdat over de vergoeding voor het werk van die adviesraad opmerkingen waren gemaakt tijdens een kennismakingsbijeenkomst tussen de raad en diverse adviesorganen (voor het college en de raad), werd het college verzocht daar nog eens goed naar te kijken. Het college van B&W is voorlopig niet van plan die vergoedingen te verhogen.

Rekenkamer onderzoek Jeugd en Vrije Tijd

De commissie stond uitvoerig stil bij een voorstel van de Rekenkamer voor hun onderzoek naar Jeugd en Vrije Tijd. Hierover stelden bijna alle fracties vragen, die door twee leden van de Rekenkamer werden beantwoord. Door hen werd voorgesteld een presentatie te geven als het onderzoek is afgerond, maar voordat daarover conclusies worden getrokken. De commissie kon zich daarin vinden.

Gezondheidsnota 2008-2011

De waardering voor de gemeentelijke Gezondheidsnota 2008-2011 was in het algemeen vrij positief. Reden daarvoor was dat de commissie begin dit jaar al commentaar had kunnen leveren op een conceptversie; veel van de toen gemaakte opmerkingen waren verwerkt in de definitieve versie, die door de raad moet worden vastgesteld. De commissie vroeg om (nog meer) aandacht voor het terugdringen van (overmatig) alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Ook werd gevraagd naar de oorzaken van de (opmerkelijke) hoge cijfers van huiselijk geweld in Capelle. De burgemeester zegde toe de resultaten van het GGD-onderzoek naar huiselijk geweld zo spoedig mogelijk bekend te maken. Nadat de burgemeester had toegezegd dat de tekst van de nota nog op vier punten zou worden bijgesteld, gaf de commissie een positief advies.

Wmo-beleidsplan 2008-2011

Over het Wmo-beleidsplan voor de periode 2008-2011 werd verschillend gedacht. Sommigen zagen de nota als een eerste aanzet voor zon beleidsplan, anderen waren veel positiever. De burgemeester antwoordde dat weliswaar nog veel moet worden geconcretiseerd, maar dat de raad in ieder geval op dit moment een aantal doelstellingen kan vaststellen, waarmee het beleid via uitwerkingsnotas verder vorm en inhoud kan krijgen. Niet alle fracties lieten zich overtuigen. Het onderwerp komt apart op de agenda te staan van de raadsvergadering van 26 mei.

Plan van aanpak anti-discriminatie

De heer Van Mourik (initiatiefnemer hiervan, naar aanleiding van een Amnesty International-rapport uit 2007) betreurde, dat het opstellen van dit plan van aanpak zolang had geduurd. Hij was bovendien teleurgesteld over de beperkte inhoud: instellen van een meldpunt anti-discriminatie. Andere fracties waren positiever. Nadat wethouder Jaliens had toegezegd dat het effect van dit meldpunt na 1 jaar zal worden geëvalueerd, stemde de commissie in meerderheid in met het collegebesluit.

Commissie Dienstverlening: 13 mei

Leerplichthandhaving en vroegtijdig schoolverlaten

De commissieleden kregen een presentatie over het handhaven van de leerplicht en het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten.

Discussie over het Stedelijk Jongerencentrum

Er werd gediscussieerd over een collegebesluit om de raad bij de voorjaarsnota extra geld te vragen voor de stichtingskosten van het Stedelijk Jongerencentrum. Daarover wordt verschillend gedacht binnen de commissie. Leefbaar Capelle heeft aangekondigd in de raadsvergadering van 26 mei met een initiatiefvoorstel te komen.

Commissie Stedelijke Ontwikkeling: 23 april

Instelling werkgroep Openbaar Vervoer
Op voorstel van de PvdA-fractie heeft de commissie besloten om een aparte werkgroep Openbaar Vervoer in te stellen, waarin 5 fracties vertegenwoordigd zijn. Taak ervan is onderzoek te doen naar verbetering en/of vernieuwing van het openbaar vervoer (tussen de wijken) in Capelle. Vooral de verbindingen van en naar het ziekenhuis en van en naar het centrum zullen aandacht krijgen.

Nieuwe wet op de Ruimtelijke ordening
De commissie kreeg een presentatie over de stand van zaken bij de nieuwe Wet op de Ruimtelijke ordening. Vooral de rol van de gemeenteraad wordt in deze

wet groter dan nu het geval is; daarover werden de nodige vragen gesteld. De wethouder deed de toezegging, dat er een uitvoerige notitie wordt geschreven over de invoering van de van de wet en over de consequenties ervan voor de verhouding (op het gebied van Stedelijke Ontwikkeling) tussen het college en de raad. Deze notitie zal in de raadsvergadering van 7 juli wordt besproken en vastgesteld.

Discussie besluitvorming Stedenbouwkundige plannen en projecten

De commissie discussieerde uitvoerig over de voor- en nadelen, de overeenkomsten en verschillen tussen drie modellen voor de besluitvorming over stedenbouwkundige plannen en projecten. De modellen geven ieder een verschillend antwoord op de vraag wie het initiatief mag of moet nemen bij het formuleren van uitgangspunten voor deze plannen en projecten.

Te verwachten is dat de commissie nog eens terugkomt op deze discussie.

Bouwplannen Reviustoren en hoek Capelseweg/Jasmijnsingel

De fractie van Groen Links heeft twee stukken ter kennisname geagendeerd: de concept stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de Reviustoren en voor het bouwplan voor de hoek Capelseweg/Jamijnsingel. Naast enkele procedurele opmerkingen (of de commissie niet betrokken had moeten zijn bij het opstellen van deze randvoorwaarden) werden veel inhoudelijke opmerkingen gemaakt over beide bouwplannen. Wethouder Jacobs zegde toe die opmerkingen te betrekken bij de uiteindelijke Plandocumenten voor beide projecten, waarover de raad (na advies van deze commissie) een besluit moet nemen.

Uitbreiding Moordrecht-flat

Tenslotte was de commissie tevreden over de manier, waarop wethouder Jacobs zijn toezegging was nagekomen om de commissie te informeren over de uiteindelijke planologische inpassing (met name het openbaar groen en de parkeerplaatsen) van de uitbreiding van de Moordrecht-flat in Schollevaar.

Commissie Middelen en Buitenruimte: 24 april

Rekenkamerrapport Grondbeleid

Een van de taken van de Capelse rekenkamer is onderzoek doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van de uitgaven van de gemeente. De Rekenkamer is een onafhankelijk instituut en bepaalt dan ook zelf welke onderzoeken gedaan worden. De Capelse Rekenkamer heeft het grondbeleid van de gemeente Capelle onderzocht.

Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de grondexploitatie. Omdat de gemeente Capelle grote plannen heeft als het gaat om de investeringen en de herontwikkeling van locaties her en der in de stad, is met de grondexploitatie veel geld gemoeid. Het grondbeleid is daarom ook een belangrijk onderwerp. De Rekenkamer heeft aan de hand van de conclusies van het onderzoek, de gemeenteraad een aantal aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen beogen de sturing vanuit de raad en beheersing van financiële risicos zo optimaal mogelijk te houden. Over de conclusies en aanbevelingen werd in de commissie met de rekenkamer en het college gesproken. Het college van B&W gaf aan dat de raad in juni een nieuw overzicht van alle (geplande) investeringen krijgt en dat met de commissie na de zomer verder wordt gesproken over de beheersing van financiële risicos, waarvoor een systeem wordt ontwikkeld. De commissie is hiermee tevreden.

Tijdelijke ijsbaan

Opnieuw werd gesproken over een tijdelijke ijsbaan in het centrum in het winterseizoen 2008/2009. De commissie deed dat ook al in maart en gaf toen het college het advies een ijsbaan met echt ijs van december tot half januari te realiseren op het Stadsplein. De tijdelijke ijsbaan zou dan aangekleed moeten worden met tijdelijke horeca, randactiviteiten en winkeltjes. Het college blijft voor deze voorkeur teveel belemmeringen zien (o.a. de wekelijkse markt op donderdag en het ontstaan van geluidsoverlast op het Stadsplein voor omwonenden) en ziet liever een voorzetting van de ijsbaan op het Amnestyplein naast het gemeentehuis. Daarom kreeg de commissie een presentatie van de mogelijkheden voorgelegd van een externe deskundige. Naar aanleiding van de presentatie besloot de commissie op 15 mei opnieuw bij elkaar te komen en dan te bekijken of het eerdere advies aan het college moet worden herzien. De commissie adviseert voor het seizoen 2008/2009 om de tijdelijke ijsbaan niet te plaatsen op het Stadsplein. Het college is gevraagd om de volgende vergadering met een planning te komen om de tijdelijke ijsbaan in de toekomst op het Stadsplein te plaatsen.

Golfbaan

In de jaren 80 heeft de gemeente grond in erfpacht uitgegeven aan de Golf & Country Club Capelle ten behoeve van de exploitatie van een golfbaan aan de s-Gravenweg. Voor de erfpacht wordt voor een periode van 50 jaar een canon betaald van 45,-- per jaar. In de overeenkomst was onder andere vastgelegd dat, gelet op het lage canonbedrag, op het terrein openbare voetpaden worden aangelegd. De voetpaden zijn echter nooit aangelegd. Dit omdat het uiteindelijk moeilijk haalbaar was binnen de beschikbare oppervlakte een 18-holes golfbaan én voetpaden aan te leggen. De aanleg van de voetpaden zou voor de gebruikers onverantwoorde risicos met zich meebrengen.

Onderzocht is of de golfclub alsnog kan worden gedwongen de voetpaden aan te leggen, maar dit blijkt juridisch lastig te liggen. Daarom wordt nu met de golfclub gesproken over alternatieve activiteiten die tegemoet komen aan de lage canon die men aan de gemeente moet betalen. O.a. wordt gedacht aan het aanbieden van zogenaamde clinics aan bepaalde doelgroepen uit de Capelse gemeenschap.

Binnen de commissie heeft een ruime meerderheid onbegrip over het feit dat in het verleden een dergelijke overeenkomst door de gemeente is aangegaan. Men is teleurgesteld dat een en ander juridisch lastig ligt en hoopt dat het college erin slaagt met de golfclub afspraken te maken over de alternatieven.

Mogelijkheden voor sporthal op het Blinkertgebied

Het Blinkertgebied zal de komende jaren opnieuw ingericht worden:
* voetbalvereniging VV Capelle wordt verplaatst naar het Blinkertterrein;

* woningbouw wordt ontwikkeld;

* zwembad De Blinkert en David LLoyd blijven op dezelfde locatie;
* de tennisvereniging wordt verplaatst naar Sportpark Schenkel.

De commissie had het college gevraagd om te rapporteren over de mogelijkheden om in het Blinkertgebied ook een sporthal te creëren. Een dergelijke sporthal zou dan eventueel in de plaats komen van een sporthal bij het nieuw te ontwikkelen middelbare school van het Comeniuscollege.

Dit rapport is besproken in de commissie. Maar de commissie was, met uitzondering van de CDA-fractie, van oordeel dat het rapport onvoldoende was onderbouwd om een goede beoordeling te kunnen maken. De commissie vroeg daarom het college te komen met een verdere uitwerking.