Gemeente Utrecht


Gemeente Utrecht opent in Papendorp haar derde P+R locatie

Voordelig parkeren aan rand van de stad en gratis openbaar vervoer naar elke bestemming in Utrecht

Op woensdag 21 mei opent verkeerswethouder Tymon de Weger officieel P+R Papendorp. De nieuwe P+R locatie aan de voet van de Prins Clausbrug is bereikbaar via de A12 (afslag Papendorp) en telt vijfhonderd parkeerplaatsen. Bij het terrein komt een 'landmark' om de aandacht van automobilisten op de rijksweg te trekken. De gemeente Utrecht zet uit milieuoverwegingen nadrukkelijk in op een beleid om binnenstadgeoriënteerd autoverkeer aan de stadsrand af te vangen. Twee nieuwe bushaltes bij het terrein zorgen er voor dat automobilisten snel en gemakkelijk door kunnen reizen naar hartje Utrecht. Het gebruik van P+R in Utrecht vertoont een gestage stijging.

Naast P+R Westraven en P+R Veemarkt is Papendorp de derde P+ R locatie van Utrecht. Het gaat om een tijdelijke voorziening. Op de middellange termijn wordt P+R Papendorp vervangen door P+R Hooggelegen, nabij knooppunt Hooggelegen. Nog dit najaar komt er aan de westkant van Utrecht een vierde locatie bij. Het gaat om een P+R terrein bij het muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn te bereiken via de A2 (afslag Lage Weide).

Om P+R Papendorp goed te ontsluiten met openbaar vervoer is de frequentie van het busvervoer opgehoogd en bovendien uitgebreid met een dienstregeling op zaterdagen. Automobilisten kunnen voor ¤ 3,50 de hele dag parkeren en met P+R kaartje met vijf personen met de bus naar hun bestemming in de stad reizen. Hoewel het bij P+R Papendorp om een tijdelijke voorziening gaat, is aandacht besteed aan de aankleding van het terrein. Goede verlichting, beveiliging, duidelijke bewegwijzering en toiletvoorzieningen moeten bijdragen aan een comfortabel gevoel bij P+R gebruikers. Ook staan er OV-fietskluizen, zodat automobilisten ook kunnen kiezen voor de fiets als vervolgtransport.

De verschillende overheden in de regio Utrecht hebben afgesproken om de komende jaren te investeren in P+R voorzieningen om er voor te zorgen dat er minder auto's de stad in rijden. Het is een van de maatregelen die zowel de bereikbaarheid als het milieu - schonere lucht, vermindering van geluidsoverlast - ten goede komen. Andere maatregelen waarvan 'quick wins' verwacht worden zijn onder meer verbetering van regionale fietsnetwerken, een efficiëntere bevoorrading van winkelcentra, het stimuleren van flex- en telewerken en verbetering van informatievoorziening aan automobilisten om zo de doorstroming te bevorderen.

De gemeente Utrecht is er in 2007 in geslaagd door een publiekscampagne en het beter profileren van de P+R-terreinen, om het P+R-gebruik meer dan te verdubbelen. Ook in het eerste kwartaal van 2008 zet de groei zich verder door. P+R Papendorp is vanaf donderdag 22 mei operationeel.

Noot voor de media
U bent van harte uitgenodigd om woensdag 21 mei bij de opening aanwezig te zijn. Het programma start aan de voet van de Prins Clausbrug in Papendorp om 16.00 uur met een fullcolour lasershow. Verder zijn er korte toespraken van verkeerswethouder Tymon de Weger en van Thom Broekman, voorzitter van ondernemersvereniging Binnenstad Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030 - 286 11 68 of 06 - 27 03 07 14. BR>