Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders bereid tot meer hulp aan Birma

21 mei 2008 | Minister Koenders heeft vandaag samen met de Verenigde Staten een informele vergadering over Birma belegd. Dit gebeurde tijdens de ministeriële vergadering van de OESO in Parijs. Vertegenwoordigers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Portugal, Zweden, Luxemburg, Finland en Denemarken waren daarbij aanwezig.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) toestemming gekregen om negen helikopters in te vliegen. Er is inmiddels contact geweest tussen de regering van de Verenigde Staten en Birma. Tevens wordt elk land uitgenodigd om samen met de VN drie vertegenwoordigers (ambtelijk, non-gouvernementeel, politiek) te sturen naar een briefing van de minister van sociale zaken, gezondheid en planning in Birma. Daarnaast zal een veldbezoek worden gebracht aan het rampgebied. Nederland zal daarbij ook vertegenwoordigd zijn.

De ministers hebben in Parijs hun steun uitgesproken voor de vergadering die VN Secretaris Generaal Ban Ki-moon donderdag heeft met Birmese regering en voor de donorconferentie die zondag in Rangoon wordt gehouden.

'De humanitaire situatie is nog steeds dramatisch. Slechts vijfentwintig procent van de slachtoffers wordt bereikt. Het militaire regime schiet nog steeds volledig tekort bij de hulpverlening', aldus Koenders.

Er is nog geen besluit genomen op welk niveau Nederland vertegenwoordigd zal zijn aanstaande zondag. Dat hangt af van het antwoord op de vraag of er sprake is van betere toegang voor hulpverleners tot het rampgebied en grotere effectiviteit van de hulpinspanning. 'Nederland is bereid meer geld ter beschikking te stellen voor noodhulp aan Birma en heeft de VN daarover geï nformeerd', aldus Koenders.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl