Atlas Copco start roadshow voor energiezuinige compressorreeks

21/05/2008 19:55

PR Newswire

ANTWERPEN, België, May 21 /PRNewswire/ -- Atlas Copco maakte vandaag bekend een wereldwijde 'roadshow' te organiseren om de meest energiezuinige oliegeïnjecteerde compressoren te promoten die het bedrijf ooit geproduceerd heeft, namelijk de nieuwe GA
90-160 kW-serie. Qua specifieke energiebehoefte zijn deze de beste in hun klasse, doordat ze tot 11% minder stroom verbruiken dan de vorige GA-modellen. De Atlas Copco GA 160 VSD-compressor heeft niet minder dan acht prestatierecords in de industrie gebroken op het gebied van totale energiebehoefte, energieverbruik van afzonderlijke onderdelen en levensduur van vervangingsdelen. De roadshow begint in Antwerpen, België, op 4 juni en zal gevolgd worden door evenementen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië.

Photo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20080521/306077

De roadshow biedt bezoekers de gelegenheid om -grondig en driedimensionaal- de innovaties te bestuderen die geleid hebben tot de aanzienlijke reductie van het energieverbruik van de nieuwe
GA-compressorserie.

Voor meer informatie: http://www.airforwinners.com

De nieuwe Atlas Copco GA-serie (3,5 tot 14 bar(e)) omvat compressoren met geïntegreerde waterafscheider en een optimale specifieke energiebehoefte van slechts 350 Joule/liter volgens ISO 1217, 3e editie, annex C (1996). De nieuwe GA VSD-compressor is niet alleen de meest energiezuinige compressor, maar heeft ook het grootste capaciteitsregelbereik. Het regelbereik is zeker
18% groter dan dat van vergelijkbare modellen die momenteel op de markt zijn. Dit regelbereik van 100% tot 17% houdt in dat de compressor beter aanpasbaar is aan een fluctuerend persluchtverbruik. De nieuwe GA-compressor kan werken bij omgevingstemperaturen tot 55 degreesC en de geluidsemissie bedraagt maximaal 71 dBA (de huidige gangbare marktreferentie is 75 dBA).

Het ontwerp van alle compressoronderdelen is verbeterd om waar maar enigszins mogelijk, energiebesparingen te bereiken.

De Atlas Copco GA-compressor is de eerste oliegeïnjecteerde compressor ter wereld waarbij de waterafscheider geïntegreerd is in het persluchtkoelsysteem. Dit ontwerp, waardoor de interne drukval met wel 50% is gereduceerd, draagt 2% bij aan de totale energiezuinigheid van de compressor.

De nieuwe GA-compressor is Atlas Copco's eerste compressor die is uitgerust met koelventilatoren met toerenregeling. Hun toerental past zich aan de wisselende koelbehoefte aan. Dit verlaagt het energieverbruik met maximaal 59% vergeleken met de ventilatoren met een vast toerental die door andere fabrikanten worden toegepast.

Het zorgvuldig geoptimaliseerde ontwerp van het schroefelement heeft gezorgd voor een verlaging van het energieverbruik met 5 tot 6% vergeleken met het voorgaande schroefontwerp.

Door zijn gepatenteerde Saver-cyclusregeling in het ontwerp te integreren, heeft Atlas Copco voor zijn koeldrogers verdere
energiebesparingen tot wel 30% bereikt (bij normale belasting). Deze technologie wordt standaard toegepast in de nieuwe GA-compressoren en de nieuwe vrijstaande FD-koeldrogers. De Atlas Copco FD 310-510-koeldrogers vestigen een nieuw prestatierecord op het gebied van energiezuinigheid doordat zij al tot 40% minder energie verbruiken dan de gewone koeldrogers die momenteel verkrijgbaar zijn.

Andere toegepaste innovaties hebben robuustheid van de compressoren vergroot en leiden tot een verdere verbetering van de kwaliteit.

De levensduur van zowel het oliefilter als het luchtinlaatfilter is verdubbeld tot 8000 uur, wat van directe invloed is op de bedrijfskosten en de beschikbaarheid van de compressor.

"Het feit dat wij met de nieuwe GA-compressorserie vooroplopen in milieuprestaties en betrouwbaarheid, draagt direct bij aan de doelstelling van Atlas Copco om First in Mind-First in Choice(R) te zijn", verklaart Chris Lybaert, Divisional President van Atlas Copco's business area Compressor Technique. "Al onze innovaties zijn gericht op het vergroten van de productiviteit van onze klanten. Ik wil hen daarom graag uitnodigen om deze technische doorbraken tijdens een van onze GA-roadshow evenementen in 2008 in werkelijkheid te zien en te beleven."

Geïnteresseerde klanten die dit willen doen, kunnen contact opnemen met hun dichtstbijzijnde Atlas Copco Customer Center voor een uitnodiging.

Atlas Copco is wereldwijd marktleider op het gebied van industriële oplossingen ter verhoging van de productiviteit. Het producten- en dienstenpakket loopt uiteen van persluchtapparatuur, gascompressoren, generatoren, bouw- en mijnbouwapparatuur, industrieel gereedschap en montagesystemen tot service- en verhuurfaciliteiten. In nauwe samenwerking met zijn klanten en zakenpartners, en met meer dan 135 jaar ervaring, ontwikkelt Atlas Copco innovaties die de productiviteit van klanten verhogen. De groep heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden, en omvat wereldwijd meer dan 160 markten. In 2007 had Atlas Copco 33.000 werknemers in dienst en bedroeg de omzet 6,7 miljard euro. Meer informatie is te vinden op http://www.atlascopco.com .

Oil-free Air is een divisie binnen de business area Compressor Technique van Atlas Copco. Zij ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd olievrije luchtcompressoren voor alle sectoren van de industrie waar de luchtkwaliteit van essentieel belang is, en oliegeïnjecteerde compressoren voor minder kritische toepassingen. Deze divisie richt zich op luchtbehandelingssystemen en oplossingen voor de levering van perslucht van hoge kwaliteit ter verdere verhoging van de productiviteit van klanten. Het hoofdkantoor en het belangrijkste productiecentrum van deze divisie zijn gevestigd in Antwerpen, België.