Provincie Zuid-Holland
PURPLE: de sleutel tot succes voor het toekomstige Europese landbouwbeleid

Op 20 mei presenteerde Europees Commissaris Fischer Boel haar wetgevingsvoorstellen voor het nieuwe landbouwbeleid (GLB) voor na 2013. Donderdag 22 mei zal zij haar voorstellen nader toelichten op een conferentie van PURPLE in Brussel. Gedeputeerde Dwarshuis van de provincie Zuid-Holland, voorzitter van het PURPLE netwerk, zal op haar beurt toelichten wat de positie van het netwerk is in relatie tot het nieuwe landbouwbeleid.

PURPLE concludeert dat het GLB nodig blijft voor een gezonde landbouw in de omgeving van de Europese steden en onmisbaar is voor een duurzame stedelijke ontwikkeling. Het is echter geen zaak van Europa en de landbouwsector alleen, maar van álle Europeanen.

Deze week is tevens het begin van het rapporteurschap voor het Comite van de Regio's (CoR) van gedeputeerde Dwarshuis over de genoemde wetgevingsvoorstellen van de Commissaris Fischer Boel. Rapporteur Dwarshuis zal in oktober van dit jaar de opinie van de Europese decentrale overheden over deze voorstellen opleveren. Belangrijke discussiepunten voor Europese regio's zijn de mogelijke renationalisatie van landbouwmiddelen via de zogenaamde modulatie en de relatie met de generieke besluitvorming over het EU budget waarvan de landbouwmiddelen immers een groot deel uitmaken. Vervolgens worden eind dit jaar besluiten genomen.

PURPLE is het netwerk van Europese regio's - vergelijkbaar met het Groene Hart- die samenwerken en kennis uitwisselen over landelijke gebieden onder stedelijke druk. Deze zogenaamde peri-urbane regio's worstelen met de vraag hoe hun authenticiteit te bewaren onder druk van de steeds toenemende verstedelijking en tegelijkertijd ook economische groei te realiseren.

Het PURPLE netwerk bestaat uit de volgende Europese regio's: Catalonia, Dublin, Flanders, Frankfurt Rhein-Main, Ile-de-France, Mazovia, MHAL (Maastricht/Heerlen, Hasselt, Aachen, and Liège), Nord-Pas-de-Calais, Randstad, Rhône-Alpes, South-East England, Stockholm and West Midlands

Informatie over PURPLE en het programma van de conferentie staan op:

http://www.purple-eu.org

http://www.purple-eu.org/en/A-common-page/Calendar/General-Assembly-and-PURPLE-event

Noot voor de pers:
Contactinformatie:
Wenneke Koenders, telefoon 070 - 441 8171 of
de afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22.
Het persbericht heeft als kenmerk 208083.