Gemeente Delfzijl
http://www.delfzijl.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=969&stukid=5364

Gemeente Delfzijl: Jaarrekening 2007: algemene reserve is op peil

Het college van B&W stelt de raad voor om de jaarrekening over 2007 vast te stellen. Het financiële resultaat over 2007 bedraagt 487.253 euro. Belangrijkste uitkomst van de jaarrekening is dat de algemene reserve van de gemeente in 2007 op het minimum peil is gebracht dat in het coalitieakkoord is afgesproken. Dit kwam door het toevoegen aan de reserve van het interim dividend van Essent (710.000 euro) en het vrijvallen van geld dat de gemeente had gereserveerd voor een mogelijke belastingclaim in verband met de verwerking van grond bij het afdekken van de voormalige stortplaats aan de Kloosterlaan (1,3 miljoen euro). Het saldo van de algemene reserve van de gemeente bedraagt 5,6 miljoen euro.

Het resultaat over 2007 is positiever dan aanvankelijk bij de 2e bestuursrapportage werd verwacht. Het werd gunstig beïnvloed doordat een aantal reserveringen om verschillende redenen niet is gebruikt. Het gaat dan om voorbereidingskosten van de Centrumvisie, inhuur personeel voor vergunningverlening aan Chemiebedrijven, ongebruikte gelden voor onderzoek naar samenwerking met Appingedam en Loppersum voor Beheer Openbare Ruimte, en gelden die beschikbaar waren voor het interne professionaliseringsprogramma. De verwachting is dat het totale bedrag van 232.000 euro in 2008 wel nodig zal zijn.

Het college stelt verder voor om een algemene bestemmingsreserve in te stellen voor kosten van rampbestrijding/externe veiligheid en BRZO-taken (110.000 euro) en om de reserves grondexploitatie en revitalisering Delfzijl samen te voegen tot een bestemmingsreserve OMD (1,3 miljoen euro). Dit laatste op verzoek van de accountant.