Ingezonden persbericht


PvdA: den Haag suncity van Nederland

Op initiatief van de PvdA fractie heeft Wethouder van Alphen een nota seniorenbeleid 2008-2010 geschreven. Hiermee neemt Den Haag landelijk gezien het voortouw in handen. De PvdA vindt dat ouderen recht hebben op een goede toekomst en wil extra inzetten op werk, wonen, zorg en sport. "Den Haag kan dan de ideale plaats zijn voor ouderen, kortom suncity in Nederland": volgens PvdA raadslid Mulder.

Volgens het raadslid Mulder zijn de thema's die aangevuld moeten worden in de seniorennota wonen, werken ,sport en zorg. Aangezien de seniorennota uitgaat vanaf de leeftijd 55+, is voor die groep werken erg belangrijk. Momenteel is er landelijk veel aandacht voor oudere werknemers, die langer door moeten werken. "De gemeente Den Haag zal daar een voorbeeld moeten stellen", aldus Mulder. Het Raadslid wil dat de gemeente beleid gaat ontwikkelen om werknemers bij de gemeente langer aan het werk te houden, maar ook meer oudere werknemers in dienst te nemen.

Wonen
Zelfstandig wonen tot op hoge leeftijd is en blijft belangrijk bij het PvdA ouderen beleid. "Zo lang mogelijk zelf beslissingen nemen en voor jezelf zorgen is zeer waardevol en moeten gekoesterd worden", volgens het PvdA raadslid. Mulder wil vooral aandacht voor meergeneratie woningen, waarbij jongeren en ouderen samen wonen. Maar woningen moeten ook levensbestendig zijn, zodat men in de eigen woning kan blijven op oudere leeftijd. "Bovendien moeten ouderen zich in en buitenshuis veilig kunnen verplaatsen" en daar moet specifieke aandacht voor komen vindt Mulder. Om vernieuwende projecten op het gebied van wonen te stimuleren creëert de gemeente Den Haag een Stimuleringsfonds. Dit fonds bedraagt 1 miljoen euro. De PvdA fractie is blij met dit aanzienlijke bedrag. Maar pleit voor een jaarlijkse aanvulling van dit bedrag, zodat nieuwe projecten wel doorgang kunnen blijven krijgen.

Zorg
De PvdA fractie vindt goede zorg voor ouderen essentieel. Op dit moment komen er bij sommige ouderen meerdere hulpverleners over de vloer, die veelal langs elkaar heen werken en niet op elkaar zijn afgestemd. Zo ontmoette het raadslid mevrouw van Wegen. Deze mevrouw ging dagelijks naar de dagopvang. Maar twee dagen lukte dat niet, omdat Mevrouw van Wegen onder de douche moest en diegene die mevrouw hielp bij het douchen kon pas om 11 uur komen. Saskia Mulder was geschokt hierover en pleit sindsdien voor case-management. Er moet een persoon zijn die de afstemming tussen alle partijen regelt, zodat ouderen zelf niet belast worden. Het is overigens niet de bedoeling van de PvdA fractie dat dit een nieuwe laag van hulpverleners wordt. Maar dat de betrokken instellingen zelf een case manager aanwijzen en dat de Gemeente erop toeziet dat dit gebeurt.

Sport en speeltuin voor ouderen
Tenslotte vindt het PvdA raadslid Mulder belangrijk dat ouderen fit en gezond blijven door meer te bewegen. De sportdeelname onder ouderen in Den Haag is licht gedaald en is landelijk gezien een stuk lager. De gemeente kan de ouderen actief stimuleren meer te bewegen. Wandelsport, fitness en zwemmen staan daarbij in de top drie van gewenste sporten. "Maar er moeten ook mogelijkheden dichtbij huis zijn zoals bijvoorbeeld een sport-speeltuin voor ouderen"vervolgt het Raadslid enthousiast. In de wijk Feijenoord in Rotterdam is een sport en speeltuin voor ouderen een groot succes. Het is een tuin waarvan jong en oud gebruik kan maken. De ouderen doen dit in het project "Ouderen in beweging" onder leiding van een sportfysiotherapeut. Het resultaat is dat de ouderen een betere balans, coördinatie en flexibiliteit krijgen, bovendien zijn de kosten minimaal.

De PvdA fractie is ervan overtuigd dat ouderen de toekomst hebben. Met de extra aanbevelingen van de PvdA fractie is de seniorennota een goede stap voorwaarts voor de ouderen in deze stad.



Ingezonden persbericht