Partij van de Arbeid

Vragen van de leden Vos en Timmer (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de uitzendkrachten die door de inwerkingtreding van een nieuwe CAO gedupeerd zijn en de mogelijke rol van het UWV


1. Bent u bekend met het feit dat een aantal uitzendkrachten door de overgang van de oude CAO naar de nieuwe CAO van de uitzendbureaus ten onrechte geen vast contract hebben gekregen?{1}


2. Bent u bekend met het feit dat een van deze gedupeerden via de rechter zijn ontslag heeft aangevochten en uiteindelijk zijn gelijk heeft behaald en zijn ontslag is teruggedraaid?


3. Deelt u de mening dat deze gang van zaken door een bepaalde interpretatie van de nieuwe CAO is veroorzaakt en dat er hierdoor veel uitzendkrachten onterecht geen vast contract hebben gekregen? Zo neen, waarom niet?


4. Een van deze gedupeerden wil andere gedupeerden opsporen. Op deze manier kunnen de gedupeerden op hun rechten worden gewezen, op de hoogte worden gebracht dat zij ten onrechte zijn ontslagen. Enkelen die nog geen baan hebben kunnen vinden ontvangen waarschijnlijk momenteel ten onrechte een WW uitkering. UWV heeft kennis van wie deze personen zijn, maar weigert medewerking te verlenen in verband met de privacy van de betrokkenen. Bent u van mening dat het UWV of de betrokkenen moet bekendmaken of deze betrokkenen zelf moet aanschrijven om hen op hun rechten te wijzen?


5. Deelt u de mening dat het UWV door hieraan niet mee te werken de verwijtbaar handelende werkgever beschermt?{2} Zo neen, waarom niet?


6. Deelt u de mening dat het UWV door het weigeren van de gevraagde gegevensvertrekking onverenigbaar is op grond van artikel 30 lid d SUWI?


7. Bent u bereidt om het UWV een opdracht tot handelen te geven zodat we de ten onrechte ontslagen uitzendkrachten kunnen achterhalen om hun te kunnen helpen en opdat deze praktijken in de toekomst ook niet meer gebeuren?

{1} Brief van de heer van Rijswijk d.d. 7 oktober 2007 {1} Brief van de heet van Rijswijk aan het UWV en de reactie van het UWV aan de heer van Rijswijk d.d. 4 maart 2008

Noot voor de pers:
Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Brief van de heer van Rijswijk d.d. 7 oktober 2007 {2} Brief van de heet van Rijswijk aan het UWV en de reactie van het UWV aan de heer van Rijswijk d.d. 4 maart 2008.