NCRV

Uitgedokterd?!

Hypnotherapie, de Simeonskuur en Feldenkrais-methode in Uitgedokterd?!

Woensdag 21 mei

20.50 uur, Nederland 2

In de serie Uitgedokterd?! volgt Ghislaine Plag patiënten die niet verder geholpen kunnen worden in het reguliere medische circuit. In de aflevering van woensdag 21 mei het verhaal van de 13-jarige Lisa die in hypnotherapie gaat, Carla die de Simeonskuur volgt en de zestiger Elly, die erge last heeft van haar rug en de Feldenkrais-methode ondergaat bij de fysiotherapeut.

Dertien jaar geleden werd de tweeling Lisa en Stefan te vroeg geboren. Stefan ontwikkelt zich tot een kerngezonde jongen, maar sinds haar zesde heeft Lisa last van haar gezondheid, met hoofdpijn en buikpijn. Het afgelopen jaar heeft ze zich regelmatig moeten ziekmelden op school. Ook kan ze al een jaar lang niet meer haar favoriete sport, atletiek, beoefenen. In de lente van 2007 krijgt Lisa last van hevige hoestbuien. Een arts constateert kinkhoest, dat vanzelf over zou moeten gaan. Als ze enkele maanden later nog steeds last heeft van hoofd- en buikpijnen gaat ze naar het ziekenhuis in Beverwijk, waar ze diverse onderzoeken ondergaat. De arts stelt later dat jaar voor om in het AMC een gastroscopie te doen, waarbij de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm wordt bekeken. De kinderarts raadt Lisa aan om in hypnotherapie te gaan, waarbij ze ook zelfhypnose leert. Hierdoor leert Lisa invloed uit te oefenen op haar eigen gevoel.

De 53-jarige Carla is te zwaar. Ze heeft diverse diëten gevolgd en moet caloriearm eten. Dit keer wil Carla iets anders proberen, en via een vriendin heeft ze gehoord van een natuurgeneeskundig arts. Bij de Simeonskuur die ze volgt krijgt ze injecties met een kleine dosis HCG (Human Choriongoadotropic Hormone), waardoor ze geen hongergevoel meer heeft. De HCG heeft effect op de vetverbranding. Elke paar maanden moet ze vier weken kuren, waarna een stabilisatieperiode volgt van een âlow fat-low carbâ-dieet. Met de Simeonskuur hoopt Carla tien tot vijftien kilo af te vallen.

Elly (61 jaar) is al vier geopereerd aan haar rug. Door een verkeersongeval in Duitsland zijn haar rugklachten weer teruggekomen en is lopen praktisch onmogelijk geworden voor haar. In Nederland wordt Elly van het kastje naar de muur gestuurd: de orthopeed verwijst haar naar de neuroloog, die haar weer terugstuurt naar de orthopeed en vervolgens weer naar een reumatoloog. En iedereen geeft haar de mededeling dat ze weinig voor haar kunnen doen. Elly voelt zich een speelbal binnen het geneeskundig circuit. Een fysiotherapeut gaat haar helpen volgens de Feldenkrais-methode. Deze methode gaat uit van de ondeelbaarheid van lichaam en geest en probeert lichamelijke en geestelijke problemen te behandelen door de bewegingen van het lichaam te verbeteren.