Technische Universiteit Delft

Stedelijke waterkant
door M&C

Promotie van mw. A. Martire: "Leisure Coast City. A comparative history of the urban leisure waterfront"

21 mei 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw A. Martire | Arquitecta, Argentinië
promotor | Prof.dr. F. Bollerey (Bk)

Leisure Coast City. A comparative history of the urban leisure waterfront
De stedelijke waterkant staat in de schijnwerpers. Tijdens de laatste decennia zijn havenfaciliteiten verwijderd van stedelijke centra. De projecten voor de terugwinning en het herstructureren van verouderde industriezones door het water spreiden zich over de hele wereld uit. Het proces van terugwinning van de stedelijke waterkant dat momenteel plaatsvindt begon meer dan een eeuw geleden met de ontdekking van de stedelijke waterkant als ruimte voor vrije tijd.

De waterkant, als stedelijke ruimte, heeft een ontwikkeling gevolgd die door andere conflicten wordt gekenmerkt dan die van de rest van de stad. Enerzijds is deze vooral beschikbaar voor interventie geweest omdat hun locatie weinig conflict creëerde met de sociale orde van steden. Anderzijds is deze een ruimte geweest waarin de installatie van havenfaciliteiten en vrijetijdsruimte conflicten opriepen, met betrekking tot de problemen van de rechtspraak tussen nationale en metropolitaanse autoriteiten.

Het gebruik van de stedelijke waterkant als vrijetijdsruimte was verschillend in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika. In de meeste van de Europese hoofdsteden werd de waterkant bezet door havenfaciliteiten en door de commerciële uitbreiding groeiden deze ruimten en werden afgezonderd van de stedelijke ruimte. Dit proces stond de ontwikkeling van vrijetijdsgebieden aan de waterkant niet toe. In Noord- en Zuid-Amerika daarentegen werd de waterkant een kansrijk gebied en de ontwikkeling van havengebied en vrijetijdsruimte was eigentijds en flexibel, wat een belangrijke rol gaf aan het landschap aan de waterkant. De cases van Barcelona, Chicago en Buenos Aires schenen het meest geschikt te zijn voor de analyse van dit fenomeen. Zij verschijnen als modellen voor andere steden aan de water kant in de hele westerse wereld. Overigens waren zij ook gastheren van internationale tentoonstellingen in de periode tussen 1870 en 1930.

Dit project bestudeert de kwesties van vrijetijdsruimte in de stedelijke waterkanten met een analytische en kritisch blik, zoekend naar primaire en secundaire bronnen om het gebruik van vrije tijd in de projecten voor stedelijke waterkanten en de manier waarop dit in drie bijzondere gevallenanalyses is uitgeoefend te evalueren. De wederkerige invloed tussen vrijetijdsactiviteiten, stedelijk ontwerp en massagebeurtenissen zal als een hoofdthema van dit onderzoek worden geanalyseerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 24 april 2008