Gemeente Smallingerland


* | Agenda

* | Overdracht pingorunes

Overdracht pingorunes

Op woensdag 21 mei rond 10 uur zijn er bij de pingoruïne op het Bedrijvenpark Azeven-Noord, Marconilaan in Drachten twee 'historische momenten'.
Als eerste is er de presentatie van het boek over archeologie 'Van wildernis tot Smallingerland'. Gedeputeerde mevrouw Jannewietske de Vries en wethouder mr. Fred Veenstra zijn hierbij aanwezig. Dit boek is uitgegeven door de provincie Fryslân en grotendeels gefinancierd door de gemeente Smallingerland.
De tweede actie deze morgen is de symbolische overdracht van drie gerestaureerde pingoruïnes aan de directeur van It Fryske Gea, drs. Ultsje Hosper.

Pingo's stammen uit de ijstijd en ontstaan wanneer een kern van ijs zich onder de grond vormt. Die ijskern groeit langzaam en duwt de grond omhoog. Zo vormt zich een cirkelvormige heuvel, ook wel pingo genaamd. Als de ijskern van de heuvel smelt glijdt de grond naar beneden, hij zakt als het ware in. En zo vormt zich een ring, gevuld met water. Dat is de pingoruïne.

In 2002 is in verband met de aanleg van het Bedrijvenpark Azeven een archeologisch onderzoek gehouden naar pingoruïnes. Diverse pingoruïnes bleken verborgen onder het gras van de weilanden. Besloten is om er drie in te passen in de groenstructuur van het Bedrijvenpark. Twee pingo's liggen langs de A7. De derde ligt wat verder van de snelweg af.