Openbaar Ministerie

Weekoverzicht selectie strafzaken ressortsparket Den Haag in de week van 19 tot en met 23 mei 2008

15 mei 2008

Woensdag 21 mei 2008
Tijdstip behandeling: 09.30 uur / uitspraakÂ
Betreft: Den Haag, 2001 â 2005, acht glazenwassers worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude (pachtsysteem, glazenwassers die zelf niet wassen maar wijken verpachten aan andere glazenwassers en daarvoor ongeveer 30% van de opbrengsten van die pachters ontvangen, dit pachtgeld gaven ze niet op aan de belasting, ook de pachters gaven het geld niet als omzet op aan de belasting), valsheid in geschrift en witwassen criminele gelden Aantal verdachten: 8
Appel: verdachten
Hoogst opgelegde straf eerste aanleg: 36 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk

Tijdstip behandeling: 10.00 uur / regiezitting Betreft: Alkmaar, 10 april 1993, twee mannen (onder andere Mink K.) worden verdacht van de liquidatie van Jaap van der Heiden middels een bom die aan zijn voordeur is gehangen. Daarnaast wordt K. nog verdacht van het voorhanden hebben van 2 valse Kroatische rijbewijzen, het bezit van 2 valse reisdocumenten en het voorhanden hebben van een vuurwapen.
Aantal verdachten: 2
Appel: OM (2x) + verdachte (1x)
Uitspraak eerste aanleg:
t.a.v. 1) vrijspraak voor liquidatie, 4 maanden gevangenisstraf voor overige feiten
t.a.v. 2) vrijspraak
De zitting van het hof zal plaatsvinden bij de Rechtbank Rotterdam, in zaal 35 aan de Posthumalaan 74 in Rotterdam.

Tijdstip behandeling: 14.00 uur / inhoudelijke behandeling Betreft: Rotterdam, 15 â 26 april 2005, man (beeldend kunstenaar) wordt ervan verdacht een politicus te hebben bedreigd door op de openbare weg op gedenkplaatsen bloemen, kaarsen, knuffelbeesten en fotoâs van deze politicus op te hangen, neer te leggen als ware deze politicus om het leven gekomen/
Aantal verdachten: 1
Appel: OM
Uitspraak eerste aanleg: vrijspraak

Donderdag 22 mei 2008
Tijdstip behandeling: 09.30 uur / horen van aantal deskundigen terzake het technisch bewijs
Betreft: Noordwijk aan Zee, Amsterdam en Almere, juni 2005 en maart en april 2006, man wordt verdacht van een aantal verkrachtingen en een poging daartoe. De verdachte werd aangehouden in Brazilië en op 9 november 2006 door de Braziliaanse autoriteiten uitgeleverd aan Nederland.
Aantal verdachten: 1
Appel: OM + verdachte
Uitspraak eerste aanleg: 10 jaar gevangenisstraf

Tijdstip behandeling: 10.15 uur / inhoudelijke behandeling en getuigenverhoor
Betreft: Den Haag, 27 oktober 2005, twee personen worden verdacht van het medeplegen van moord. Het slachtoffer was een pandit (een soort helderziende en priester) van het Hindoegeloof. Hij hield bijeenkomsten waarbij mensen op afspraak langskwamen. Het slachtoffer werd thuis onder het bloed aangetroffen, zijn polsen waren geboeid en zijn enkels met touw vastgebonden.
Aantal verdachten: 2
Appel: verdachten
Eis eerste aanleg: 14 jaar gevangenisstraf
Uitspraak eerste aanleg: 12 jaar gevangenisstraf