Algemene Rekenkamer

Uitnodiging persconferentie Verantwoordingsdag 2008 Algemene Rekenkamer

15-5-2008

Uitnodiging persconferentie Verantwoordingsdag 2008 Algemene Rekenkamer

Op Verantwoordingsdag, 21 mei 2008, publiceert de Algemene Rekenkamer haar jaarlijkse rechtmatigheidsonderzoek, dat bestaat uit 26 afzonderlijke rapporten bij de jaarverslagen van de ministeries en het overkoepelende rapport Rijk Verantwoord 2007. Daarnaast publiceert de Algemene Rekenkamer op dezelfde dag de Staat van de beleidsinformatie 2008, het Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2007 en het rapport Inrichting Programmaministerie voor Jeugd en Gezin.

De 26 rapporten bij de jaarverslagen gaan over de vraag of de rijksoverheid geld uitgeeft volgens wet- en regelgeving, en steeds meer ook over de vragen: wat heeft het beleid opgeleverd, wat is daar voor gedaan en wat heeft dat gekost? Rijk Verantwoord 2007 is het overkoepelende rapport van de 26 rapporten, waarin de gehele verantwoording van de rijksoverheid kritisch wordt beschouwd. In het rapport Staat van de Beleidsinformatie zijn dit jaar zes representatieve kabinetsprioriteiten doorgelicht. Hoe wil het kabinet zijn doelen bereiken en krijgt de Tweede Kamer voldoende informatie over de route en de prestaties? De onderzochte kabinetsdoelen zijn: millenniumontwikkelingsdoelen, innovatiebeleid, woningen, re-integratiebeleid, criminaliteit en het project Vernieuwing Rijksdienst. In het Rapport bij de Nederlandse EU-Lidstaatverklaring 2007 geeft de Algemene Rekenkamer een oordeel over de deugdelijkheid van de totstandkoming van de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2007. Daarin wordt gekeken of de Europese landbouwsubsidies in Nederland volgens de regels worden besteed. De Algemene Rekenkamer kijkt in het rapport Inrichting Programmaministerie voor Jeugd en Gezin of de verantwoordelijkheden van de minister voor Jeugd en Gezin goed zijn afgebakend en of de risico's in de bedrijfsvoering in kaart zijn gebracht. Dit rapport loopt vooruit op het eerste jaarverslag van het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin dat in 2009 verschijnt.

Op woensdag 21 mei 2008 is er van 11.00 tot 12.00 uur een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. Daar geeft het college van de Algemene Rekenkamer toelichting op de rapporten die op 21 mei 2008 worden gepubliceerd. Exemplaren van de rapporten en de bijbehorende persberichten zijn op 20 mei 2008 vanaf 18.00 uur onder embargo af te halen (tekenen voor ontvangst) bij de Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8 in Den Haag. Door de grote hoeveelheid rapporten (30) is het te adviseren om deze papieren rapporten persoonlijk op te halen. De persconferentie is alleen toegankelijk voor journalisten. Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld, dat kan via j.dendulk@rekenkamer.nl of telefoonnummer 070-3424400.

Zoals gebruikelijk kan niet gepubliceerd worden over rapporten totdat de Tweede Kamer deze heeft ontvangen. De minister van Financiën en de president van de Algemene Rekenkamer bieden hun rapporten op 21 mei 2008 om 13.00 uur aan de Tweede Kamer aan, die daarvoor plenair bijeenkomt. De president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling, zal daarbij de Tweede Kamer in een toespraak toelichting geven op de rapporten. Het embargo op alle rapporten geldt daarom tot woensdag 21 mei 2008 tot 13.00 uur.



Algemene Rekenkamer