Tweede Kamer der Staten Generaal

Voorzitter Tweede Kamer spreekt op Voorzittersconferentie lees voor (opent

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, neemt van woensdag 21 mei tot en met vrijdag 23 mei 2008 deel aan de Voorzittersconferentie van parlementen van de Raad van Europa. De conferentie heeft plaats in Straatsburg, Frankrijk.

In de Raad van Europa zijn 47 lidstaten vertegenwoordigd. De voorzitters van het Europees Parlement en de West Europese Unie zijn tevens aanwezig op de conferentie.

De gespreksthema's zijn onder meer de verhouding tussen de maatschappij en de verschillende nationale parlementen en de samenwerking met de Raad van Europa en de nationale parlementen op het gebied van promotie van de kernwaarden van het recht, democratie en mensenrechten. De Voorzitter is één van de sprekers bij het thema maatschappij en parlement.

De eerste Voorzittersconferentie werd in 1975 gehouden. De conferentie heeft elke twee jaar plaats in Straatsburg of een hoofdstad van één van de lidstaten van de Europese Raad.

De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft naast deelname aan de conferentie in Straatsburg diverse gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs, de voorzitter van het Europees Parlement, de heer Hans-Gert Pöttering en de plaatsvervangend Secretaris-generaal van de Raad van Europa, mevrouw Maud de Boer-Buquicchio.