Milieudienst Rijnmond

Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit van start

19.05.2008
persbericht GGD Rotterdam-Rijnmond, T 010 433 96 95

Mensen die informatie willen over de luchtkwaliteit in hun straat en wat dit betekent voor hun gezondheid, kunnen vanaf woensdag 21 mei terecht bij het Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit.

Dit informatiepunt is een initiatief van de GGD Rotterdam-Rijnmond en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Wethouder M. Harbers (economie, haven en milieu) neemt het Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit dinsdag 20 mei rond 19.30 officieel in gebruik tijdens een uitzending van het radioprogramma Vitamine R van Radio Rijnmond.

één punt

Doordat de GGD en de DCMR hun gegevens hebben gekoppeld, kan de burger voortaan op één punt gegevens krijgen over blootstelling aan stoffen die in de lucht voorkomen én over eventuele risico's voor de gezondheid. Vragenstellers krijgen aan de telefoon direct een antwoord op hoofdlijnen, en ontvangen vervolgens een brief met meer uitgebreide informatie. De GGD verwacht dat het Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit vooral in een behoefte voorziet van mensen die een verhoogd risico lopen bij slechte lucht. Het gaat daarbij om mensen met astmatische aandoeningen, hart- en luchtwegklachten en dergelijke.

bereikbaarheid

Het Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit is bedoeld voor alle inwoners van het werkgebied van de GGD: Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard. Het informatiepunt is bereikbaar via het nummer van de GGD Gezondheidslijn : 010 - 433 99 66, op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

verbetering luchtkwaliteit in Rijnmondgebied

Het Publieksinformatiepunt Luchtkwaliteit is een van de initiatieven in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit/Regionale Aanpak Luchtkwaliteit. In deze aanpak werken de overheden in het Rijnmondgebied, RET, DCMR en Havenbedrijf Rotterdam gezamenlijk aan verbetering van de luchtkwaliteit in de Rijnmond. Een schonere lucht draagt bij aan een betere gezondheid van de inwoners.