Gemeente Enschede

Balenfestival - 21 t/m 25 mei 2008

Groots kunstfestival in Enschedese wijk Roombeek

Het Balenfestival brengt toonaangevende exposities, presentaties, voorstellingen en workshops samen op één plaats: Roombeek. Deze plek, waar acht jaar geleden de vuurwerkramp plaats vond, is inmiddels grotendeels herbouwd en heeft kunst en cultuur als rode draad door de wijk lopen.

Veelzijdig festival
Van 21 t/m 25 mei 2008 vindt alweer de derde editie van het Balenfestival plaats dat in het teken staat van het thema Nieuw Optimisme en de creatieve uitingen daarvan. De dynamische festivallocatie Roombeek vormt wederom het decor voor toonaangevende exposities, presentaties, voorstellingen en workshops waarbij samenwerking en een vooruitziende blik naar de toekomst centraal staan.
Het Balenfestival is een hedendaags kunstfestival dat zich kenmerkt door het open karakter, diversiteit aan kunststromingen, gevestigde kunstenaars, nieuw talent, nationale en internationale kunst en wisselwerking tussen traditie en het experiment. Het festival vindt op verschillende locaties in Roombeek plaats waarbij historische herkenningspunten door hedendaagse kunst- en cultuuruitingen nieuw leven en optimisme wordt ingeblazen.

Nieuw Optimisme in Roombeek
Het thema Nieuw Optimisme staat in het teken van de ambitieuze wederopbouw van de wijk Roombeek, de toekomstambitie van de stad Enschede en begrippen als samenwerking, solidariteit, vernieuwing, verandering en vooruitstrevende toekomstvisies. Daarnaast speelt Nieuw Optimisme in op de maatschappelijk betrokken thema's als de globalisering en Europese eenwording en integratie; thema's die zich zowel op lokaal als wereldlijk niveau manifesteren. Met het thema Nieuw Optimisme wil het Balenfestival het culturele profiel van de wijk Roombeek benadrukken en versterken. Daarnaast wil de organisatie de binding tussen de deelnemende culturele instellingen, kunstenaars en geïnteresseerden vergroten.

Exposities
o Je kunt alvast genieten van kunst van Jan Cremer in het toekomstige Cremermuseum
o De tentoonstelling van Pjotr Müller bekijken in het Rijksmuseum en 21 Rozendaal
o Maike Brautmeier is een jonge eigenzinnige fotografe uit Duitsland. Maike is winnaar van de Gogbot Young Blood Award 2007 en bewijst met haar expositie dat extreme kunst er heel fris uit kan zien. o Exposities bekijken van Nationaal talent: Nils van Went, Tjalling Visser, Adrie Arendsman (Roombeek), ZUS, Francien van Blokland & Marina Weddeling, Mar Otte (Roombeek)
o Kunstenaars initiatieven: The Blue Noise Department, Cucosa, Kunstenaarsvereniging Hoorn en Omstreken, FoamLab, International Amsterdag group, Pavlov Medialab, Borderland arts o Aanstormend talent ontmoet elkaar bij Eerst! waar werk van beginnend kunstenaars wordt verkocht en besproken. o Bezoekers kunnen ook deelnemen aan de Nieuw Optimisme groepsexpositie. Hierbij mogen festivalbezoekers, kunstenaars en bewoners van Roombeek hun eigen interpretatie van het thema vertalen in een foto, tekening, schilderij, collage, gedicht, liedje of andere creatieve uiting. De inzendingen zijn te zien op de begane grond van het Balengebouw.

Theater en optredens
o Drie meeslepende voorstellingen van de Koningstheaterakademie. o Wegens het grote succes van locatietheatervoorstelling Helter Skelter is deze weer te zien in Tetem II. Achttien jongeren spelen een voorstelling over het ontstaan van een extreem religieuze beweging in het gemoedelijke Twentse landschap.
o Laat je meevoeren door de dansvoorstelling van Dreiklang die de tragiek uitbeeldt van de mensen in de consumptiemaatschappij. o Uit je dak gaan bij Capacocha, een op hol geslagen One Man Band (won diverse prijzen en heeft meer dan honderd internationale optredens op zijn naam)
o Lachen om kleinkunst door: Ruud Aarden, Berit Bompanjen en het duo Roel Dullaart en Anna Ågren.
o Internationaal: Dutch Art Institute (Could I sleep well?) o Performancelab, met diverse performances aan de cultuurmijl o Different trains (Dunne Norm & Dikke Waard)
o Performances van Mariëlle Videler (Ode aan de Verveling)

Museumnacht
Tijdens de museumnacht op zaterdag 24 mei bruist Roombeek van de activiteiten.
De musea en de meeste expositielocaties van het Balenfestival zijn deze creatieve nacht tot twaalf uur geopend voor bezoekers. Op de diverse locaties geven ensembles, solisten, bands en performers optredens die de Museumnacht tot een grote visuele, kunstzinnige en culturele belevenis transformeren.

Medialabavond Kunstenaarscollectieven
Debatavond met als centrale vraag: "Waarom kiezen sommige kunstenaars ervoor zich te verenigen in kunstenaarscollectieven?"

Kotjes en Krotjes
Het Balenfestival zet na groot succes wederom in op de creatieve horeca genaamd Kotjes & Krotjes.
Bouwers en Brouwers krijgen tijdens het Balenfestival de unieke kans als horecakunstenaars te exposeren en hun eet- en snoepkunstwerken te verkopen in zelf ontworpen Kotjes of Krotjes die langs de architectonische Museumlaan worden gepresenteerd. Geniet van: Met Jeff en Richie aan de kook, Eet en Keet, El Gusano, Oscar's Flammenkoekenhuis, Gelukskniepertjes, de Regenboogbar, de Lekkernijen Piramide, Theater der Zinnen, Tosti-Tor, Knutselkeuken, LizzBizz en de poppenkastkrakers.

Overzicht activiteiten
U vindt een duidelijk overzicht van de activiteiten op www.balenfestival.nl.

20 mei 2008